Leegloop vissershaven Al Hoceima

Een bezorgde visser uit Al Hoceima vertelde Arif News dat de meeste boten die sardines vissen in Al Hoceima vertrokken zijn naar Marokkaanse steden aan de Atlantische Oceaan. De reden voor het vertrek is de kleine vangst, de hoge onkosten en de zwarte dolfijn die grote schade brengt aan de netten en vangst van de vissers.

De bezorgde visser, die anoniem wilde blijven uit veiligheidsredenen, zei dat in de zomer een paar boten terugkeren naar Al Hoceima, omdat de sardines dan in overvloed zijn. De problemen blijven echter aanhouden volgens hem: ”De handelaars betalen slechts 100 doro (4.5 euro) per doos, terwijl dezelfde vis en hoeveelheid verkocht wordt voor 300 doro (13.5 euro) in andere steden.

Deze problemen zorgen ervoor dat steeds meer eigenaren van de boten ervoor kiezen om helemaal niet terug te keren naar Al Hoceima in de zomer. Zij kiezen ervoor om de boot te repareren en te wachten op de winter wanneer de vis in overvloed is in de Atlantische Oceaan.

De vissershaven was het kloppend hart van de economie in de Riffijnse kuststad Al Hoceima. Sinds een paar jaar kent de haven echter grote problemen waardoor veel boten noodgedwongen vertrokken. Dit resulteerde in nog meer werkloosheid in de provincie waar geen enkele fabriek te vinden is.

De problemen begonnen, niet bij toeval, nadat het regime bekend maakte dat zij de vissershaven willen veranderen in een jachthaven om Arabische toeristen uit het Midden-Oosten aan te trekken. De lokale bevolking verzet zich daar hevig tegen omdat deze groep toeristen geassocieerd wordt met sekstoerisme en seksueel misbruik van jonge kinderen.

In het eisenpakket van de Riffijnse volksbeweging, die uitbrak na het doden van vishandelaar Mohsine Fikri, werd aandacht geschonken aan de visserij in de streek. Hieronder een citaat uit het eisenpakket:
1. Visserij
Het zal niemand verbazen om te horen dat de visserij de sector is die het meest te kampen heeft met corruptie en achteruitgang, waardoor de lokale economie niet profiteert van de rijke visbestanden voor haar neus. Veel vis wordt namelijk weg gesmokkeld. De haven in Alhoceima kent zijn gebreken, maar nu wordt hij helemaal geviseerd door hem in de toekomst te transformeren naar een jachthaven. Dat zal de economische wurging van de regio enkel versterken. We moeten ons verweren tegen de geplande transformatie van de haven met als excuus het toerisme promoten. We ijveren voor een rehabilitatie van de haven, en de introductie van moderne infrastructuur om zowel de vissersboten te helpen, en de vis beter te kunnen controleren en koelen. Zo zal de vissector productiever worden, maar dat mag niet ten koste gaan van het milieu of de duurzaamheid van de visbestanden. Daarom moeten de volgende maatregelen dringend worden genomen.

1 . De bestraffing van alle lobby’s die medeplichtig zijn aan de ontwrichting van deze sector.
2 . Het invoeren van quota voor de verschillende vissoorten die naar buiten de provincie geëxporteerd worden, en een streng toezicht houden op de bescherming van de biologische rusttijden van de vissoorten.
3 . Het creëren van een structuur om op te komen voor de belangen van de kleine vissers, zodat hun inkomen gegarandeerd wordt en zij van wettelijke bescherming kunnen genieten.
4 . Een totale en professionele evaluatie om de problemen van de vissers en de booteigenaren in kaart te brengen, om zo een gezond klimaat te creëren voor iedereen die in deze sector werkt. Ook moet er definitief komaf gemaakt worden met de plaag van corruptie.
5. Er moet een oplossing gezocht worden voor de ongereglementeerde havenarbeiders zodat ook zij wettelijke bescherming genieten en ook recht kunnen hebben op een ziekteverzekering en pensioen.

Lees ook: Al Hoceima: Visvangst stijgt en waarde stagneert

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.