Legerhelikopters keren terug in Al Hoceima (video)

Gisteren filmde inwoner van de provincie Al Hoceima een transporthelikopter van het Marokkaanse leger terwijl het een landing maakte in de Ghis-rivier, in het dorpje Isrihan in Ait Abdellah. De video werd massaal gedeeld op social media.

De lokale nieuwssite Dalil Rif meldt vandaag dat het gaat om verschillende helikopters van de Marokkaanse strijdkrachten die de afgelopen dagen vlogen over de hoge gebieden in de provincie Al Hoceima. De site meldt ook dat legereenheden van de helikopters uitstappen en bepaalde gebieden uitkammen.
Volgens de geïnformeerde bronnen die tegen Dalil Rif spraken zou het gaan om het verkennen van ruige gebieden in de bergen en valleien die ”verdachte activiteiten” kunnen bevatten.

Het is niet de eerste keer dat helikopters van het Marokkaanse leger gebieden in de provincie Al Hoceima verkennen. In mei van vorig jaar heeft een Marokkaanse legereenheid aan boord van twee helikopters verschillende gebieden verkend in het zuiden van de provincie. De helikopters vlogen urenlang op een lage hoogte over de communes Chaqran, Ait Fawin en Rabae n Twirt.

Ooggetuigen hebben toen gemeld dat de helikopters in Chaqran landden en dat de Marokkaanse soldaten de bossen in het gebied hebben verkend, evenals de Sidhi Boukhayar-berg. Deze berg is een van de hoogste bergen in de provincie en heeft ook een symbolische waarde bij de Riffijnen.

Sommige activisten zeggen dat deze operaties van het Marokkaanse leger onderdeel zijn van het repressiebeleid van Rabat om de Riffijnen te doen zwichten. ”Rabat herinnert hiermee de inwoners aan de Marokkaanse massamoorden op de Riffijnen in 1926, 1959 en 1984”, aldus verschillende activisten en inwoners van de provincie die tegen Arif News spraken.

De provincie Al Hoceima is sinds de aanval van het Marokkaanse leger op het gebied in 1959 een militaire zone. Een van de eisen van de Riffijnse volksbeweging was  de afschaffing van het koninklijk decreet die de provincie een militaire zone maakt. Een citaat uit het eisenpakket over dit onderwerp:

”Juridische eisen
Het Koninklijk decreet 1.58.381 die van de provincie Alhoceima een militaire zone maakt moet opgezegd worden en vervangen worden door een Koninklijk decreet die van de provincie een rampgebied maakt (deze eis is dringend). Het eerste Koninklijk decreet had een einddatum moeten bevatten om zo duidelijk te maken hoe lang het geldig was. Bovendien moet een nieuw K.D. het oude ondubbelzinnig annuleren. Er bestaan twee methode’s om koninklijke decreten ongedaan te maken: Een expliciete en een impliciete manier. De inhoud van het bovengenoemde K.D. stipuleert enkel een begindatum van de geldigheid ervan, en geen einde. Juridisch gezien is het noodzakelijk om het oude K.D. te annuleren of om er een nieuwe uit te vaardigen die van de regio een rampgebied maakt.

Aan de andere kant maakt dit K.D. wel heel duidelijk wat de ware toedracht is van het regime in haar veiligheidsaanpak ten aanzien van Arif. Dat buitensporig beleid uit zich in ordetroepen die altijd in staat van paraatheid zijn en het excessief aantal checkpoints in de streek. De regio wordt door het regime beschouwd als uitzonderlijk waardoor ze de permanente staat van paraatheid poogt te rechtvaardigen. Aan deze situatie moet nu een einde komen. Het moet afgelopen zijn met de embargo en beperking van onze rechten en vrijheden. Ook moeten er compensaties komen voor de gevolgen van het beleid van marginalisering, belegering en verplichte migratie.

Naast de economische, sociale en culturele marginalisering is er nog een reden waarom de provincie Al Hoceima uitzonderlijk is. Haar geografische ligging maakt dat het gebied gevoelig is voor aardbevingen. De kans is reëel dat er in de nabije toekomst natuurrampen zullen plaatsvinden. Al deze redenen rechtvaardigen de transformatie van de provincie naar een rampgebied. Het wordt tijd dat deze regio positief wordt gediscrimineerd. De streek kent een lange lijdensweg van meer dan een eeuw. Het begon met de strafexpeditie van Bouchetta El Baghdadi en ging verder tot de verpulvering van de martelaar Mohsin Fikri.”

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.