Lesotho onderzoekt mogelijke omkoping minister door Marokko

De politie van het land Lesotho is een onderzoek gestart de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Betrekkingen, Lesego Makgothi, die ervan wordt beschuldigd omgekocht te zijn door Marokko.

Lesego Makgothi zou zijn omgekocht door het Marokkaanse regime om de steun van Lesotho voor de Westelijke Sahara in te trekken en zich neutraal te verklaren.

In oktober vorig jaar was er verontwaardiging in Lesotho toen Makgothi aankondigde dat Lesotho het recht op onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara niet langer steunde. Lokale maatschappelijke organisaties leidden de protesten tegen de uitspraken van Makgothi en dit was voor de regering aanleiding om diezelfde maand een verklaring af te geven waarin het recht op onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara opnieuw werd bevestigd.

De heer Makgothi reisde echter eind vorig jaar naar Marokko en kondigde opnieuw aan dat Lesotho had besloten neutraal te zijn over deze kwestie.

In mei van dit jaar beweerde de toenmalige vice-minister van Binnenlandse Zaken en plaatsvervangend leider van de Basotho Nationale Partij (BNP), Machesetsa Mofomobe, dat de heer Makgothi deel uitmaakte van een kliek die omgekocht werden door Amerikaanse dollars om de steun voor de Westelijke Sahara terug te trekken.

“De politie heeft al drie hoge ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken ondervraagd. De politie wilde onder andere dat de drie licht werpen op de reisarrangementen van Makgothi naar Marokko, waar hij de neutraliteit van Lesotho aankondigde”, meldt Lesotho Times. ‘De politie vroeg ook of de drie ambtenaren iets wisten van beweringen dat Makgothi geld had ontvangen voor het innemen van een neutraal standpunt over de Westelijke Sahara. De politie wil weten of Makgothi een deel van dat geld gebruikt heeft om een ​​boerderij in de Vrijstaat te kopen’, aldus dezelfde bron.

[Dit artikel werd gepubliceerd op 04/11/2020, maar raakten het kwijt door de hackeraanvallen. Wij hebben het artikel terug kunnen halen en we plaatsen het nogmaals] 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.