Libië krijgt oude Amazigh aardewerk terug van Amerikaan

De Libische ambassade in Washington D.C. organiseerde op 18 juli 2018 een ceremonie om stukken archeologisch aardewerk te repatriëren.
In februari dit jaar had Libië een overeenkomst getekend met de Verenigde Staten over de bescherming van culturele erfgoed.

Het Amazigh aardewerk van de Garamanten was in de jaren 60 in handen gevallen van de Amerikaanse burger Robert Haughey. De ambassadrice Wafa Bughaighis bedankte de Amerikaanse burger evenals het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor hun inzet om de stukken te repatriëren naar het moederland Libië.

De ambassadrice onderstreepte hoe belangrijk het is om Libiërs verbonden te houden met hun unieke erfgoed en hoe de culturele objecten baat hebben bij bescherming door en voor de mensen in hun land van herkomst.

 

In een mededeling hierover op de website van de Libische ambassade wordt echter gesproken over Libische Germaanse aardewerk, in zowel de Engelse als de Arabische versie.

Deze blunder onthult de armoede van Libiërs aan kennis over hun eigen cultuur en geschiedenis, vooral als het gaat om Amazigh gerelateerde zaken. Onder het dictatuur van pan Arabist Kaddafi was er geen ruimte voor de Imazighen, hun taal en identiteit.

De Garamanten is een zeer oud Amazigh volk en wordt gezien als de voorouders van de huidige Tamashek/Toeareg. Verschillende historici noemden dit volk in hun boeken, waaronder de Griek Herodotus.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.