Libië: pan-Arabisten boos om Amazigh vlag

Het pan-Arabische regime in Tripoli is een onderzoek gestart naar het hijsen van een Amazigh vlag in het Amazigh gebied Zuwara. De Libische Imazighen zien deze stap als de zoveelste provocatie en poging van de pan-Arabisten om de Imazighen en hun identiteit uit te wissen.

De vlag werd gehesen in de grensovergang Ras Ajdir in de streek Zuwara. De grensovergang met Tunesië werd bevrijd door de lokale strijders en is sindsdien in handen van de Imazighen. Libische en Amazigh vlaggen wapperden jaren lang naast elkaar bij de grensovergang.

Het pan-Arabische regime heeft sinds enkele maanden druk uitgeoefend op de Imazighen bij de grensovergang. De lokale ambtenaren werd vervangen door verarabiseerde Libiërs uit andere gebieden en de Amazigh vlaggen werden verwijderd.

In september dit jaar heeft een van de weinig overgebleven Amazigh ambtenaren bij de grensovergang een van de twee Libische vlaggen boven zijn kantoor vervangen met de Amazigh vlag.

Verarabiseerde racisten in Libië, gefinancierd door onder meer Egypte, Saoedi-Arabië en VAE, hebben boos gereageerd en bedreigen de Imazighen met uitroeiing.

Als antwoord op dit racisme en bedreigingen hebben de Imazighen gisteren meer vlaggen gehesen in Ras Ajdir. Bestuurders van verschillende Amazigh gemeenten gaan vandaag Amazigh vlaggen hijsen op alle openbare gebouwen in hun gebieden.

Lees ook:

Fatwa tegen Amazigh naam in Libië

Libische Imazighen roepen een ​verenigde administratieve regio uit in Nafusa en Zuwara

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.