Libische Imazighen boycotten discriminerende grondwet

De Hoge Raad van de Libische Imazighen en vertegenwoordigers van de Tabu hebben in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt dat ze het referendum over de nieuwe Libische grondwet zullen boycotten, aldus Amadal Amazigh.

De Opperste Raad van de Imazighen en de vertegenwoordigers van de Tabu hebben afgelopen donderdag ook laten weten dat zij de grondwet niet erkennen, zelfs niet na het referendum, omdat het enkel de Arabische component vertegenwoordigt en de Imazighen en de Tabu buitensluit.

De Imazighen en de Tabu hebben laten weten dat zij zich het recht behouden om een eigen constitutioneel comité te vormen om een eigen grondwet uit te vaardigen in de gebieden van Imazighen en de Tabu.

De Imazighen veroordelen het racisme van de pan arabisten en benadrukten de naleving van hun legitieme rechten die verankerd zijn in de VN-verklaring over inheemse volkeren.

Onder het Libië van de pan Arabische dictator Kaddafi leden de Imazighen enorm onder de terreur van de dictator en zijn arabiseringspolitiek. Het was dan logisch dat de Imazighen massaal meededen aan de revolutie die de dictator heeft doen vallen. De Imazighen hadden de hoop dat Libië een democratisch land wordt waar alle burgers gelijk zijn voor de wet. Maar religieuze extremisten en pan Arabische fascisten willen dit Afrikaanse Amazigh land weer verklaren als een Arabische republiek, waar enkel de Arabieren erkend worden en de rest buitengesloten wordt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.