Lichte straf voor agressieve gendarmerie onder invloed

Foto: Assabah

Eind vorige maand heeft een dronken agent van de gendarme een ongeluk gemaakt in Benslimane. Toen agenten ter plaatse arriveerden schold de dronken chauffeur hen uit en bedreigde hen met de dood. De dronken gendarmerie zou ook het gehele politieapparaat hebben uitgescholden en geweld hebben gebruikt tegen de agenten. De gendarmerie had ook een prostituee in de auto, wat strafbaar is volgens de Marokkaanse grondwet.

Vandaag meldt de Marokkaanse krant Assabah  dat ”het Gerecht van Eerste Aanleg in Benslimane haar oordeel uitoefende onder verzachtende omstandigheden, rekeninghoudend met zijn situatie”. De gendarmerie werd veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf effectief en nog eens 2 maanden voorwaardelijk voor openbare dronkenschap. De prostituee die met hem in de auto was werd veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf.

In Arif werden tientallen onschuldige burgers opgepakt en tot jarenlange straffen veroordeeld voor ”het beledigen van ambtenaar in functie”. Deze Riffijnen waren niet dronken, waren niet betrokken bij een zedendelict, gebruikten geen geweld noch scholden ze een instelling uit. Het waren vooral willekeurige slachtoffers die geslagen werden tot ze het verhoor tekenden.