Maâti Monjib veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf

Een Marokkaanse rechtbank veroordeelde gisteren de kritische professor Maâti Monjib en twee anderen tot een jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het in gevaar brengen van de interne staatsveiligheid en fraude, meldt Reuters.

Human Rights Watch schreef in een recent rapport dat de Marokkaanse autoriteiten kritische gebruikers van sociale media en journalisten verstikt door gebruik te maken van het wetboek van strafrecht in plaats van de perscode die geen gevangenisstraffen bevat. Marokko heeft het rapport afgewezen.

Monjib, een universiteitshistoricus die regelmatig krantenartikelen schrijft, heeft kritiek op de staat van dienst van Marokko op het gebied van vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

Vorige maand gaf een rechter opdracht om Monjib in hechtenis te nemen in afwachting van een onderzoek in een afzonderlijke zaak over het witwassen van buitenlandse fondsen in verband met zijn beheer van een onderzoekscentrum in Rabat. Die zaak wordt nog onderzocht.

Lokale en internationale ngo’s eisten zijn vrijlating en noemden zijn arrestatie een schending van zijn rechten na gelijkaardige arrestaties van andere critici in de afgelopen twee jaar.

”We roepen de Marokkaanse autoriteiten op om te stoppen met het misbruiken van strafrecht of administratieve voorschriften tegen onafhankelijke mensenrechtenverenigingen of journalisten “, zei Amnesty International aan de vooravond van het vonnis.

Amnesty omschreef de beschuldiging van het in gevaar brengen van de interne staatsveiligheid als ‘vaag’ en zei dat de beschuldiging van fraude geen strafrechtelijke vervolging rechtvaardigde.

Het Marokkaanse regime heeft vaak ontkend dat het een campagne voert tegen de vrijheid van meningsuiting en zegt dat de politie en de rechtbanken de wet alleen maar uitvoeren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.