Machinist verongelukte trein Marokko schuldig maar loopt vrij

De bestuurder van de passagierstrein die vorig jaar ontspoorde en waarbij zeven mensen omkwamen, is veroordeeld voor doodslag, maar werd vrijgelaten na vijf maanden, zei zijn advocaat afgelopen woensdag.

De uitspraak kwam laat in de avond van afgelopen dinsdag in de rechtbank van eerste aanleg in de stad Sale, aldus de advocaat Chaouki Ajana.

De machinist, Larbi Rich, werd veroordeeld tot vijf maanden en vijf dagen gevangenisstraf voor doodslag, wat neerkwam op de tijd dat hij al in detentie had gediend sinds hij werd vastgehouden na het ongeluk in oktober vorig jaar, zei Ajana.

De trein die Larbi Rich bestuurde ontspoorde op 16 oktober in Sidi Bouknadel in de buurt van Rabat en resulteerde in zeven doden en 125 gewonden. De 54-jarige bestuurder liep zelf serieuze verwondingen op door het ongeval, hij werd op 23 oktober 2018 opgepakt.

Het openbaar ministerie zei in oktober dat de ontsporing veroorzaakt werd door de hoge snelheid. Volgens het OM reed de trein met een snelheid van 158 km per uur op een traject waar 60 km per uur mocht, aldus France24.

De vakbond voor spoorwegarbeiders sprak op maandag haar onvoorwaardelijke steun uit aan de machinist en deed een beroep op het nationale spoorwegbedrijf ONCF om haar verantwoordelijkheden te dragen.

De rechtbank zal op 7 mei een uitspraak doen over schadevergoeding voor de gewonde passagiers.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.