Makhzen boos op kritiek Palestijnse ambassadeur

De Palestijnse ambassadeur in de Senegalese hoofdstad Dakar, Safwat Ibraghith, bekritiseerde de normalisering van de banden tussen de Allawieten en Israël. Een Senegalese nieuwssite publiceerde onlangs het interview met de Palestijnse diplomaat onder de titel: ”Safwat Ibraghith: Marokko mag geen standpunten meer innemen inzake Palestina”.

Safwat Ibraghith zei in het interview dat 56 islamitische landen een Saoedisch initiatief hadden geadopteerd om het conflict met Israël op te lossen. Het plan was gebaseerd op het ruilen van bezet territorium in ruil voor vrede.

De ambassadeur zei dat met de komst van Donald Trump sommige landen zich terugtrokken uit dit plan en voor eigen agenda en belangen kozen.

De Palestijnse diplomaat zei dat Marokko de banden met Israël aanhaalde in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara. Safwat Ibraghith voegde eraan toe dat Marokko bang was voor Algerije die hij een grootmacht noemde.

De Palestijn zei dat de Marokkanen beweren dat de normalisering van de banden in het voordeel is van de Palestijnse zaak omdat Mohamed 6, als voorzitter van Al Quds Comité, dan beter druk kan uitoefenen op Israël. Safwat Ibraghith voegt eraan toe dat de realiteit het tegendeel bewijst.

Hoe zal normalisatie mij, een slachtoffer van deze bezetting, helpen om van deze bezetting af te komen? Wat heb je gedaan om de duizenden Palestijnen te redden die in de Al-Aqsa-moskee op vernederende wijze in elkaar werden geslagen tijdens de heiligste maand van het jaar? Wat deed Marokko om te protesteren? Niets, behalve veroordelen via een persbericht. Dat maakt Israël niks uit”, aldus Safwat Ibraghith.

De kritiek van de Palestijnse diplomaat heeft de Makhzen in Rabat boos gemaakt. De Makhzen zette zijn media in om de Palestijn aan te vallen. Barlamane.com, beheerd door de Marokkaanse inlichtingendiensten, ging een stap verder en viel de Palestijnen en hun zaak aan terwijl het de Israëlische bezetting rechtvaardigt.

Volgens de Marokkaanse website hebben heel veel Palestijnen zelf hun grond verkocht aan de Joden.

Barlamane voegt eraan toe dat de voorzitter van Al Quds Comité, Mohamed 6, geld doneert aan de Palestijnen.

De spreekbuis van de Marokkaanse inlichtingendiensten sloot af met de volgende alinea: ”Marokko is een soevereine staat die zich inzet voor Palestina en de rechten en veiligheid van dat volk. Het is een kwestie van internationaal principe en recht en niet omdat het een speciale liefde heeft voor zijn inwoners. Maar laten we het hardop zeggen (als antwoord op) deze diplomaat en een of andere vereniging die van de Palestijnse zaak een inkomstenbron hebben gemaakt. Marokkanen verwierven soevereiniteit alleen door strijd en opofferingen en verkochten of ontvluchtten hun land niet tot de uiteindelijke overwinning. Ze hebben ook nooit op enige steun van buitenaf vertrouwd om de onafhankelijkheid van hun land te herstellen.”

Lees ook:

Marokko verbiedt bijeenkomst over Palestina en arresteert studenten

Marokko breekt solidariteitsprotesten met Palestina op (video)

Bourita tegen AIPAC: Marokko gaat tot het uiterst in de relatie met Israël en Iran is de vijand (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.