Makhzen onteigent El Khattabi en andere families in Al Hoceima

Het Marokkaanse regime heeft besloten hand te leggen op 151 percelen in de provincie Al Hoceima.

Het land ligt in de directe omgeving van de luchthaven Cherif Idrissi in Boukidaan. Volgens Marokko is de onteigening nodig om de luchthaven uit te breiden.

Onder de families die onteigend werden bevinden zich de erfgenamen van de Riffijnse verzetsheld Abdelkrim El Khattabi. Stukken landen van zijn nazaten Said, Roqaya, Mona en Rania in Souani zijn onteigend door Marokko.

Een groot deel van de familie El Khattabi woont nog steeds buiten het Allawitisch koninkrijk. Degenen die terugkeerden ondervonden problemen. Zo werd Omar El Khattabi opgepakt en gemarteld en Idriss El Khattabi kwam om bij een zeer verdachte ‘auto-ongeluk’ in Bouznika. Behalve Aicha El Khattabi die in Casablanca woont en een salaris krijgt van de Makhzen.

Arif News kreeg in de afgelopen maanden klachten binnen van boeren die hun grond kwijt zijn geraakt door de onteigening. De boeren willen echter anoniem blijven uit angst voor represailles van het Marokkaanse regime.

De slachtoffers klagen dat ze hun land niet willen kwijtraken. Voor velen is dat de enige inkomstenbron. Rabat betaalt officieel een vergoeding voor de onteigening, maar de bedragen zijn veel lager dan de werkelijke marktwaarde. De jongere slachtoffers denken aan migratie als enige uitweg nadat ze hun land en inkomstenbron zijn kwijt geraakt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.