Makhzen stuurt 29 ‘imams’ naar Nederland

'Imams' voor het parlement in Rabat

Na een stop van twee jaar door corona heeft het Marokkaanse regime opnieuw ‘imams en predikers’ gestuurd naar Europa. Het gaat om 236 imams waarvan 29 bedoeld zijn voor Nederland.

Opvallend is dat moskeeorganisaties in Nederland geen enkele melding hebben gemaakt van deze religieuze missie. In het verleden was dit anders. Een geraadpleegde expert denkt dat dit te maken heeft met de groeiende kritiek op Marokkaanse inmenging.

De cijfers zijn gepubliceerd door het ‘Hassan II Fonds voor Marokkanen in het buitenland‘, een instrument van het regime om de grip op de diaspora te verstevigen.

De Makhzen stuurde ook 33 ‘imams en predikers’ naar België. Het Marokkaanse consulaat in Antwerpen organiseerde een ontvangstceremonie.

De ‘religieuze leiders’ die Rabat naar Europa stuurt krijgen een speciale opleiding voordat ze het Allawitisch Koninkrijk verlaten. Zij hebben als taak de Allawieten te verheerlijken en hun critici te demoniseren.

De imams in Marokko zijn ambtenaren van het ministerie van Islamitische Zaken. In ruil voor een schamel salaris dat ze ontvangen, moeten ze zich strikt houden aan de regels van het regime.

Wie zich niet aan de afspraken houdt, wordt op staande voet ontslagen, vergunning afgepakt en mag niet meer preken. Zo werd een imam ontslagen nadat hij kritiek uitte op Saoedi-Arabië, bondgenoot en donateur van Rabat. Aan de andere kant worden de imams opgeroepen de vrijdagpreken te gebruiken om onder meer de Allawitische monarchie te verheerlijken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.