Man investeert bedevaart geld in het graven van waterputten (video)

Nadat het bedevaart werd afgelast door het coronavirus besloot een inwoner van Tinghir om zijn bedevaart geld te investeren in het graven van waterputten in zijn regio.

De man, Ahmed El Baghati, heeft inmiddels drie waterputten gerealiseerd in de provincies Tinghir en Zagora. Foto’s en video’s van zijn initiatief gaan viraal op sociale media, waarbij anderen worden opgeroepen om ook hun bedevaart geld te investeren in soortgelijke projecten voor de minderbedeelden in hun eigen regio.

De nomaden en herders in deze regio moeten door droogte steeds meer kilometers afleggen om een waterbron te vinden. Dankzij het initiatief van Ahmed El Baghati hebben tientallen families nu water in hun directe omgeving. Ook het vee van de herders en de dadelbomen, die aan het sterven waren door gebrek aan water, profiteren van de waterputten van Ahmed El Baghati.

De man werd gevraagd hoe hij zich voelt wanneer hij de mensen ziet drinken van zijn waterputten en antwoordde: ‘Alsof ik in de hemel ben’. Ahmed El Baghati benadrukte dat hij geen hulp krijgt van de autoriteiten.

De pionier wordt inmiddels gecontacteerd door andere donateurs uit het binnen- en buitenland om mee te helpen met de realisatie van andere waterputten.

De droogte is een probleem dat steeds vaker terugkomt in Marokko. De graanproductie daalde dit jaar met ruim 40% als gevolg van de droogte. In de stad Agadir wordt de toevoer van drinkwater ’s nachts afgesloten door te lage waterniveaus in de dammen. Het Marokkaanse Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA) heeft in een recente nota de inefficiëntie en ongelijkheid van het Marokkaanse waterbeheerbeleid bekritiseerd.

 

Tamazight vanaf 5:28

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.