Man met beperking mishandeld door politie in Al Hoceima

Foto uit het archief

Afgelopen vrijdag is een man met lichamelijke beperking mishandeld door de Marokkaanse politie. Het voorval vond plaats in de wijk Marmoucha in de Riffijnse stad Al Hoceima.

Volgens ooggetuigen werd de man met beperking geduwd door een Marokkaanse agent waardoor hij op de grond viel. Het slachtoffer zou volgens ooggetuigen op zijn hoofd zijn gevallen en zijn opgenomen in het ziekenhuis.
De ooggetuigen zeggen dat na de duw de agent tegen de broer van het slachtoffer heeft gezegd dat hij hopelijk niets mankeert. Andere getuigen zeggen dat er andere politievoertuigen als versterking arriveerden.

De Marokkaanse politie in de provincie Al Hoceima heeft vandaag alles ontkend, tot grote woede van de familie van het slachtoffer en ooggetuigen.

Volgens de Marokkaanse politie ging een patrouille ’s nachts naar Marmoucha om een groep mensen te arresteren die de lockdown zou hebben geschonden, drugs gebruikten en lawaai maakten in de wijk. In de verklaring van de politie staat ook vermeld dat ze een 21-jarige overtreder hebben gearresteerd en dat zijn familieleden ingrepen om hem te bevrijden. Volgens de politie werden de familieleden tegengehouden zonder geweld te hebben gebruikt, eraan toevoegend ‘Als gevolg van de worsteling kreeg een familielid met beperking een epileptische aanval en viel vanzelf op de grond’.

In de verklaring van de politie, die gepubliceerd werd door het staatspersbureau Maghreb Arabe presse, staat dat het slachtoffer opgenomen werd in het ziekenhuis voor behandeling. De politie verklaart een onderzoek te hebben gestart naar het vooral waaruit bleek dat zij niets te maken hebben met de val van het slachtoffer.

Op sociale media is woedend gereageerd op de ontkenning van de Marokkaanse politie. Velen herinnerden met dit voorval het regime aan haar ontkenning over de moord op Imad El Attabi in 2017.