Man veroordeeld voor het fotograferen van Nasser Zefzafi

De rechtbank van eerste aanleg in Tanger heeft gisteren ‘A. J.’ veroordeeld voor het fotograferen van Nasser Zefzafi in het ziekenhuis van Tanger.

De rechter heeft de man, die als verpleger werkt in het ziekenhuis, veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

De verpleger bevond zich sinds vorige maand in de gevangenis van Tanger voor het fotograferen en publiceren van de foto van Nasser Zefzafi.

De foto ging viraal op sociale media en deed de mensen herinneren aan de Riffijnse politieke gevangenen in de Marokkaanse gevangenissen. Iets wat het Marokkaanse regime duidelijk niet op prijs stelt.

Opvallend is dat Marokko deze verpleger in een recordtijd heeft gearresteerd en veroordeeld voor het nemen van een foto van Zefzafi in het ziekenhuis. Aan de andere kant heb je Barlamane.com die in 2017 een video publiceerde van een mishandelde en halfnaakte Nasser Zefzafi in politiehechtenis, wat absoluut verboden is en bestraft moet worden.

Nasser Zefzafi zegt zelf hier het volgende over: ‘Het geweld ging onverminderd door in de lucht terwijl ik getransporteerd werd aan boord van een helikopter van Al Hoceima naar Casablanca 620 km verderop. Terwijl ik hevig bloedde en mijn hoofd afgedekt was. 50 agenten martelden mij om de beurt. In het bureau van de ‘Brigade Nationale’ hebben de agenten mij naakt gefilmd en die video gepubliceerd op de nieuwssite barlamane.com. Een schandaal waarvan de dader nog steeds vrijuit gaat.

De website, een spreekbuis van de Marokkaanse inlichtingendiensten, werd echter nooit vervolgd ondanks het aandringen van de familie van Nasser en mensenrechtenorganisaties. De website wordt zelfs gefinancierd door hetzelfde regime dat de verpleger heeft veroordeeld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.