Marine Marokko lost schoten op minderjarige migranten

Foto uit het archief

Spaanse media hebben gisteren gemeld dat een patrouilleboot van de Marokkaanse marine waarschuwingsschoten heeft gelost om een migratieboot te onderscheppen.

Aan boord van de boot waren 29 migranten, de meerderheid daarvan minderjarigen waaronder een meisje. De migranten hadden elk 15.000 dirham (1.400 euro) betaald voor de oversteek naar de Canarische Eilanden.

Het is niet de eerste keer dat de Marokkaanse marine schiet op migranten, vorig jaar werd een jonge vrouw doodgeschoten en meerdere migranten verwond door acties van de Marokkaanse marine.

Ondanks het gewelddadig optreden van de Marokkaanse autoriteiten tegen de migranten was de vluchtelingenstroom vanuit het Noord Afrikaans land richting Spanje het grootst ooit, mede dankzij de repressie van de Marokkaanse troepen in Arif.

Rabat lijkt de migratiekaart te gebruiken om Europa mee te chanteren voor subsidies en politieke steun. De EU heeft, mede onder druk van Spanje, al ruim 140 miljoen euro toegezegd aan Rabat voor ‘de strijd tegen migratie’. Rabat lijkt daar echter geen genoegen mee te nemen en kwam onlangs met nieuwe eisen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.