Marokkaans beleid en Amerikaanse financiering bedreigen Riffijns erfgoed

De Marokkaanse autoriteiten zijn weer betrokken bij een schandaal nadat ze de restauratiewerkzaamheden van het Torres-kasteel in Ait Boufrah toegewezen hebben aan een ‘vogelvereniging’, schrijft Dalil-Rif.

In dit verband onthulde Mohamed Eljattari, die toezicht hield op de tweede deel van de restauratie van het kasteel, dat de werkzaamheden die door de vogelvereniging in het kasteel werden gelanceerd, worden uitgevoerd zonder een ingenieur, een studiebureau, een laboratorium , een technische, wetenschappelijke of een archeologische studie.

Mohamed Eljattari voegt toe dat de vereniging begonnen is met een deel van de klif om denkbeeldige fundamenten te bouwen zonder enig onderzoek, opgraving, coördinatie of een werkplan. De uitvoerders van de werkzaamheden zijn geen aannemers of experts maar dagloners die uit de ‘Rmawqef’ worden gehaald.

De woorden van Eljattari worden bevestigd door een brief van het Regionaal Bureau voor Erfgoed aan de betrokken vereniging. De brief kwam na een bezoek van een Amerikaanse delegatie aan het Torres-kasteel. In de brief roepen de autoriteiten de vereniging op de werkzaamheden stop te zetten, waarschijnlijk na Amerikaanse kritiek.

Volgens de brief mag de vogelvereniging de werkzaamheden hervatten wanneer het technische ontwerpen met betrekking tot de werkzaamheden ontvangt. Evenals een contract met een gespecialiseerd studiebureau om de werkzaamheden te volgen, een contract met een aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren, vergezeld van een certificaat dat zijn ervaring bewijst op het gebied van de restauratie van dit soort historische monumenten, naast alle gegevens met betrekking tot de materialen en bouwtechnologie die op de site wordt gebruikt.

Dit project wordt uitgevoerd met financiering van de Amerikaanse ambassade via het ‘American Ambassadors Fund for Cultural Preservation’, met een budget van ongeveer 170.000 dollar.

In de gemilitariseerde provincie Al Hoceima alleen zijn meerdere Riffijnse historische plaatsen verdwenen door het racistische Marokkaanse beleid dat uit is op het uitroeien van de Riffijnse identiteit. In 1975 werd de historische hoofdstad Nekor onder water gezet door de Marokkaanse autoriteiten. Nekor was de hoofdstad van een Riffijnse vorstendom, de eerste islamitische staat in het westen van Noord-Afrika. Nadat Marokko de stad onder water zette claimt het regime nu dat de Arabische Sjiet Idriss de eerste islamitische staat stichtte in Fes. Marokko besteedt jaarlijks een budget om deze vervalsing van de geschiedenis te promoten.

Naast het doen verdwijnen van de hoofdstad Nekor werd ook het bos Souani ontnomen van de lokale Riffijnse bevolking en geschonken aan Arabieren uit het Midden-Oosten. In dit bos bevinden zich de ruïnes van de historische havenstad Rmazmeth. Het grote deel van het bos en de ruïnes hebben ruimte moeten maken voor villa’s en woningcomplexen van de Arabieren.

Lees ook: Riffijnse museum te Al Hoceima staat wederom op de agenda

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.