Marokkaans geweld tegen sub-saharanen groeit na deal met Madrid

Foto uit het archief

Marokkaanse militairen, gendarmerie, politie en repressietroepen hebben vandaag een aanval uitgevoerd op de sub-saharaanse migranten in het Gourgou bos in Nador. Een provincie die grenst aan de autonome Spaanse stad Melilla.

De aanval mondde uit in een gewelddadige confrontatie met de migranten. Marokkaanse media, gecontroleerd door de Makhzen, melden dat 12 militairen, 12 politieagenten, 9 gendarmerie agenten en 11 Mkhaznia (hulptroepen) gewond raakten. Dezelfde media repten met geen woord over het aantal gewonden onder de migranten.

Mensenrechtenorganisatie AMDH-Nador meldt wel dat er gewonden zijn gevallen aan beide kanten maar noemt geen cijfers.

De aanval is de tweede in een zeer korte tijd. Afgelopen zondag vielen de Marokkaanse repressietroepen verschillende kampen van de migranten in Gourgou aan. Tientallen gewonden vielen bij die confrontaties.

AMDH-Nador schrijft dat dit geweld het resultaat is van de laatste bijeenkomst tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, en zijn Spaanse ambtsgenoot José Manuel Albares.

Nu Madrid de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara lijkt te steunen wil de Makhzen zich profileren als de douanier die de grenzen van Ceuta en Melilla beschermt. Een taak waarvoor Rabat jaarlijks geld krijgt van Spanje en de Europese Unie.

De slachtoffers van de deal tussen de Makhzen en Madrid zijn de migranten. Deze migranten werden voor de deal juist gebruikt door de Makhzen om de Spaanse enclaves te bestormen. Rabat zette deze migranten in als een middel om Spanje onder druk te zetten en te chanteren.

Lees ook:

Amnesty noemt de Marokkaanse jacht op sub-Saharanen meedogenloos en onwettig

Twee jonge Afrikanen komen om bij invallen Marokkaanse politie

Marokko verjaagt Afrikaanse migranten met geweld na akkoord met Madrid (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.