Marokkaanse ambassade in de VS betrokken bij mensenhandel

De Amerikaanse krant Lohud heeft gemeld dat een vrouw en haar broer aangeklaagd zijn voor onder meer visumfraude en vervalsing van documenten.
De vrouw heet Maria Luisa Estrella Jaidi en is de echtgenote van Abdeslam Jaidi die de functie van ambassadeur bekleedde tussen 1980 en 2016.

De Marokkaanse nieuwssite Achkayen, die dichtbij het regime en de inlichtingendiensten staat, meldt dat ook de voormalige ambassadeur vernoemd is in het dossier. Jaidi, zijn vrouw en haar broer zouden Fillipijnse werkers naar de VS halen om in de ambassade te werken. Wanneer ze in de VS arriveren worden ze echter naar zijn eigen huis of boerderij gestuurd om daar aan de slag te gaan voor een bedrag van 500 dollar per maand.

Dezelfde bron meldt dat de ambassade hiervoor werd gebruikt door de ambassadeur om goedkope arbeidskracht te ronselen. De arbeidscontracten die verstuurd werden naar de Filipijnen werden ondertekend door de ambassadeur Jaidi en in naam van de Marokkaanse ambassade.

De contracten zouden ook een brief bevatten gericht aan de Amerikaanse ambassade in Manilla om de visumprocedure te vergemakkelijken en in sommige gevallen zou de ambassadeur zelf hebben ingegrepen om een visumaanvraag te vergemakkelijken.

In de contracten werden de Filipijnen bedragen beloofd van tussen de 2.200 en 3.200 dollar. Aangekomen in de VS worden kregen zij maandelijks een contant bedrag van 500 dollar en moesten zij daarvoor zeven dagen per week werken en meer dan het toegestane 40 uur per week werken.

Abdeslam Jaidi maakt momenteel deel uit van de Marokkaanse diplomatieke missie in de Verenigde Naties.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.