Marokkaanse ambassadeur geeft instructies aan 500 Belgische imams

Het Marokkaanse persbureau ‘Maghreb Arabe presse’ (MAP) maakte uitgebreid verslag van de bijeenkomst van de Marokkaanse ambassade afgelopen zaterdag in Brussel. Deze bijeenkomst, in een reeks van bijeenkomsten in een korte tijd, was gericht op de imams in België. De gastenlijst, volgens MAP 500, bestond enkel uit Belgische imams, religieuze leiders en voorzitters van de moskeeverenigingen.

De Marokkaanse ambassadeur in België en Luxemburg, Mohamed Ameur, sprak over ‘het Marokkaanse model van de islam’ en de noodzaak om het te beschermen tegen andere stromingen. De ambassadeur zei dat dit model de Marokkanen verenigt onder ‘Emirat van de gelovigen’, een van de functies die de Marokkaanse koning bekleedt.
De ambassadeur riep de aanwezigen op om hun inspanningen te intensiveren om ”te voldoen aan de religieuze en spirituele behoeften van de Marokkaanse gemeenschap in België”.

Mohamed Ameur sprak ook uitbundig over ”grote projecten over heel Marokko om werkgelegenheid te creëren”, Verwijzend naar ”het klimaat van veiligheid, stabiliteit en vrijheid van meningsuiting die Marokko kent, waardoor het een model is dat geprezen wordt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten”.
De ambassadeur sprak ook over het visserijakkoord met de Europese Unie die volgens Mohamed Amer een overwinning is voor ‘Marokko’ omdat het akkoord het ‘hele land’ omvat, inclusief de Westelijke Sahara.

Mohamed Ameur had het ook over de ”goede banden tussen Marokko en België”, verwijzend naar de handelsmissie geleid door prinses Astrid.
De heer Amer drong er bij de aanwezigen op aan om ”vanuit al hun posities te blijven mobiliseren om het hoofd te bieden aan de manoeuvres van de tegenstanders van de territoriale eenheid, die wachten op de kans om de verworvenheden van het Koninkrijk in dit dossier aan tasten”, aldus MAP.

De voorzitter van de Europese Raad van Marokkaanse (religieuze) Geleerden, Eltaher Toujkani, nam het woord en benadrukte de rol van de imams en religieuze leiders in het begeleiden van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, met name in België.
De Marokkaanse consul in Brussel, Abderrahman Fayad, sprak namens hem en de consuls van Luik en Antwerpen en zei bereid te zijn samen te werken met de moskeebesturen om een beter resultaat te halen.

Aan het einde van de bijeenkomst hebben de deelnemers een smeekbede verricht voor de Marokkaanse koning Mohamed VI, zijn broer Rachid, zijn zoon Hassan en alle leden van de koninklijke familie. De deelnemers baden ook tot god om ‘Marokko te beschermen tegen het kwade en om de Marokkanen in het buitenland te verenigen om de Marokkaanse vlag hoog te doen wapperen’ en ‘de heilige fundamenten (koning, territoriale eenheid en islam) te beschermen’, en om ‘deel te nemen aan de ontwikkelingsworkshops die de verschillende regio’s van het Koninkrijk kennen’, aldus het Marokkaanse persbureau MAP.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.