Marokkaanse ambassadeur in België ontkent alweer mishandeling gevangenen

De Marokkaanse ambassadeur in België, Mohammed Ameur, verscheen deze week op de Belgische televisie om de marteling van de Belgische Riffijn Ali Aarass te ontkennen.

De Marokkaanse ambassade in België publiceerde deze week ook een communiqué waarin het de marteling van Ali Aarass ontkent.

De ambassade zei dat Marokko internationale erkenning krijgt in zijn strijd tegen de jihadistische islam en dat Ali Aarass een jihadist is die Allawitische koninkrijk in diskrediet wil brengen. Volgens de Marokkaanse vertegenwoordiging spaart Marokko geen moeite om zijn (Europese) partners te redden van aanslagen.

Ali Aarass werd uitgeleverd door Spanje aan Marokko waarin hij 12 jaar vast zat. De Riffijn werd ernstig mishandeld en verkracht. Onder meer Amnesty International en de VN Werkgroep Arbitraire Detentie eisten zijn vrijlating.

De Riffijn kwam vorig jaar vrij nadat hij zijn volledige straf had uitgezeten. Hij weigerde een gratieverzoek te ondertekenen voor vervroegd vrijkomen ondanks aandringen van het regime. Sinds hij vrij is geeft Ali Aarass interviews waarin hij vertelt over zijn ervaring in de Marokkaanse gevangenis. Opvallend is dat de live streams waarin hij zijn verhaal doet te maken krijgen met aanvallen van Marokkaanse trollen die reageren met berichten waarvan de inhoud niet veel verschilt met de communiqué van de ambassade.

Ali Aarass vertelt onder meer over de marteling, verkrachting en racisme waar hij te maken kreeg. Zijn verhaal komt overeen met wat andere gewetensgevangenen ook zeggen, waaronder Nasser Zefzafi. De laatste is opgepakt in 2017, de audio waarin Zefzafi zijn verhaal doet over de marteling en verkrachting is vorige maand ontkent door de Marokkaanse ambassadeur.

‘Geluiden als die van Ali Aarass zijn een doorn in het oog van het Marokkaanse regime die haar reputatie op het gebied van mensenrechten wil oppoetsen. Het regime wil zich kandidaat stellen voor de VN Mensenrechtenraad, dan zijn de berichten over marteling het laatste wat Rabat wil. Deze week heeft het regime ook de vrijgelaten historicus Maati Monjib gewaarschuwd voor een interview die hij gaf en die volgens Rabat de mensenrechtenimago van Marokko beschadigt’, zegt de Belgisch-Riffijnse activist en FHRO-lid Noureddine Adherbal.

Lees ook:

Ministerie waarschuwt vrijgelaten activist voor ‘beschadigen mensenrechtenimago Marokko’

Marokkaanse ambassadeur in België liegt om misdaden te ontkennen

Facebook verwijdert ruim 380 Marokkaanse trollen

Marokko kandidaat voor de Mensenrechtenraad 2023-2025

Getuigenis Ali Aarass


 

Getuigenis Nasser Zefzafi

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.