Marokkaanse autoriteiten verbieden journalist en fotograaf toegang tot Al Hoceima

De freelance journalist, Said Lemrabet, werd dit weekend twee keer de toegang tot Al Hoceima geweigerd door de Marokkaanse autoriteiten.

De journalist zegt dat hij een boete kreeg toen hij de streek Ketama wilde bezoeken voor een artikel over de hasjteelt die het regime wil legaliseren. Said Lemrabet zegt dat hij een vergunning had om zich daar te bevinden maar alsnog een boete kreeg, volgens de autoriteiten stond er in de vergunning niet welke plekken Said mocht bezoeken.

Said Lemrabet ging terug naar Tetouan en vandaag keerde hij terug naar de provincie Al Hoceima. Maar ook vandaag werd hij tegengehouden en de Marokkaanse politie maakte het dit keer duidelijk aan de journalist: ‘Je bent hier ongewenst en probeer de provincie niet binnen te komen’, hoorde Lemrabet van de Marokkaanse agenten.

De journalist zegt dat ook een fotograaf van Assosiated Press, die met hem was, de toegang tot de Riffijnse provincie werd geweigerd, meldt Febrayer.

‘Deze methode van de politiestaat heeft alle grenzen overschreden. Wij zien dit niet in de steden in het Binnenland maar het is wijdverspreid in Arif en de (Westelijke) Sahara’, aldus de journalist.

Het Marokkaanse regime verbiedt al jaren journalisten de toegang tot Arif en de Westelijke Sahara om te voorkomen dat de Marokkaanse repressie en mensenrechtenschendingen in deze gebieden naar buiten komen.

Lees ook:

Marokko zet Nederlandse journalist het land uit

Interview met journalist Koen Greven

PvdA-parlementariërs mogen Marokkaans Rif-gebied niet in, breken bezoek af

Marokko ontzegt Spaanse politicus toegang tot Arif

Marokko zet Franse journalist het land uit

Uitgezette Spaanse journalist vraagt om hereniging met zijn familie

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.