Marokkaanse bank houdt vast aan discriminatie tegen Tamazight

Vorig jaar weigerde een bankfiliaal van Crédit du Maroc in Casablanca een cheque aan te nemen omdat het geschreven is in het Tamazight, een officiële taal volgens de grondwet.

Op 17 september oordeelde de handelsrechtbank van Casablanca dat Credit du Maroc een boete van 3.000 dirham moet betalen aan de klant die het geld zou ontvangen, en een verdere boete van 1.000 dirham aan de persoon die de cheque heeft uitgegeven.

De Marokkaanse bank is echter in beroep gegaan tegen de uitspraak, meldt het regimegezinde Hespress. Het betoog van de bank druipt af van minachting van het Tamazight.
De bank weigert te spreken over het Tamazight of de Amazigh taal en zegt dat de instelling ‘niet verplicht is om een ​​cheque te verzilveren die geschreven is in symbolen die niet kunnen worden ontcijferd’.

De bank zegt ook actief te zijn in de privésector en dat de wetten betreft de regelgeving van het Tamazight deze sector niet verplichten om ‘Tifinagh symbolen en letters’ te gebruiken.

Onder druk van de massaprotesten van 2011 erkende het Marokkaanse regime het Tamazight als een officiële taal in de grondwet. De erkenning bracht in de realiteit weinig verandering voor de inheemse taal die sinds het Franse protectoraat bestreden wordt in het voordeel van het Europese Frans en het Aziatische Arabisch.

Lees ook:

Video over het Arabiseringsbeleid (ondertiteld)

Marokkaanse ID in Frans en Arabisch maar zonder Tamazight

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.