Marokkaanse desinformatie inzake geweld Melilla

Desinformatie

Afgelopen vrijdag zijn minstens 27 migranten om het leven gekomen aan de grens met Melilla. In sommige video’s is te zien hoe de Marokkaanse ordetroepen de sub-saharanen slaan en onmenselijk behandelen.

De beelden hebben tot ophef gezorgd. De Afrikaanse Unie roept op tot onderzoek en de VN verklaart verontrust te zijn. In verschillende Afrikaanse landen klinken oproepen om Marokko te boycotten.

In een poging de schade te beperken nodigde het regime enkele Afrikaanse ambassadeurs uit om Mohamed 6 en zijn immigratiebeleid te verheerlijken. Daarnaast zette het regime haar organisaties in om de aanval van de migranten te veroordelen en solidariteit uit te spreken met de Marokkaanse ordetroepen. Een van die organisaties is ”de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten” (CNDH), gesprekspartner van de Nederlandse staat inzake de mensenrechtensituatie in Marokko.

De Marokkaanse fascisten, media en trollen van de inlichtingendiensten verspreiden ook onjuiste foto’s om de migranten te presenteren als boosdoeners en de ordetroepen als de slachtoffers.

Op een van die foto’s (zie foto1) is een sub-saharaanse migrant te zien met haken in zijn handen. Met de Arabische tekst: ‘Maffia van de mensenhandel achter de tragedie in Nador’.

Op sociale media wordt ook beweerd dat de haken wapens zijn die de migranten hebben gebruikt tegen de Marokkaanse ordetroepen.

In de realiteit worden deze haken echter gebruikt om over de prikkeldraadhekken van Melilla te klimmen. Bovendien is de foto in maart dit jaar gebruikt door de Spaanse media waaronder El Debate (zie foto2).

Deze desinformatie wordt ook gedeeld door de lange arm van Rabat in Nederland in een poging de publieke opinie te manipuleren.

Het is niet de eerste keer dat Marokko valse foto’s gebruikt om het geweld van de repressietroepen te rechtvaardigen. Ten tijde van de Riffijnse volksbeweging gebruikten de Marokkaanse media, gecontroleerd door de staat, foto’s van Palestijnen om de Riffijnen te beschuldigen van het plegen van geweld tegen de Marokkaanse repressietroepen (zie foto3).

Lees ook: Soedanese migrant: Marokko vroeg ons Melilla te bestormen (video)

foto1
foto2
foto3

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.