Marokkaanse gevangeniswezen bekritiseert ‘erbarmelijke omstandigheden in Franse gevangenissen’

Marokkaanse gevangenis. Uit het archief.

Het Marokkaanse gevangeniswezen heeft woedend gereageerd op Franse media die berichtten over ‘de toestand van de Oudaya gevangenis in Marrakech’. Volgens het gevangeniswezen zijn ‘deze beschuldigingen onderdeel van een dolle en schandalige campagne dat geleid wordt door bepaalde Franse groepen tegen het Allawitisch koninkrijk en begon met met valse beschuldigingen tegen Marokko van spionage’. ‘Waarna organisaties die bekend stonden om hun anti-Marokkaanse standpunten de dossiers adopteerden van gevangenen die waren veroordeeld voor verkrachting’, voegt het gevangeniswezen aan toe.

De aanval van het Marokkaanse gevangeniswezen is een antwoord op een artikel in de Franse media over de toestand van de Frans-Algerijnse acteur Brahim Bouhlel in de Oudaya gevangenis in Marrakech. De Franse Algerijn kreeg acht maanden gevangenisstraf voor ‘opname, uitzending en de verspreiding van foto’s en video’s van mensen zonder hun toestemming, het belasteren van hen en het belasteren van minderjarigen onder de 18 jaar.’

De zaak dateert van begin april. De 26-jarige acteur, afkomstig uit Seine-et-Marne, zit op het terras van een restaurant in Marrakech in het gezelschap van influencer Sammy Tami, bekend onder het pseudoniem “Zbarbooking”, en acteur Hedi Bouchenafa. Brahim Bouhlel filmt zijn twee vrienden en spreekt in het Frans.

“Wat ik hier leuk vind, zijn alle teven die ik 100 dirham (+/- 9 euro) betaal! Zegt hij in de video terwijl zijn vriend met een zak geld zwaait. “Ik heb nog vijftien meisjes geneukt. Dus ik had zes kinderen, vervolgt hij, terwijl hij twee jongens filmt en een klein meisje dat naast hen staat. Hey klootzak! Je moeder is een dikke bitch! Zegt hij tegen de kinderen die de situatie niet lijken te begrijpen.

Volgens Bouhlel was dat een grap om de cliches aan te kaarten. In Marokko ontstond er ophef over zijn uitspraken, gevolgd met een rechtszaak. Opvallend is dat de sekstoeristen uit het Midden-Oosten ergere uitspraken maken over het koninkrijk van Mohamed 6 en zijn onderdanen. Deze zijn echter nooit vervolgd. ‘Uit angst de gulle donateurs van de Allawieten boos te maken’, vermoeden sommigen.

De Algerijns-Franse acteur, bekend van het spelen in Validé, een succesvolle rapserie, zit al vijf maanden in de gevangen in Marrakech. Een paar weken voor de release van seizoen 2 van Validé, besteedde de Franse media aandacht aan de situatie van Bouhlel.

Andra Matei, de advocaat van de komiek, zei tegen de Franse media dat hij hem 1 keer per week belt en dat hij een cel deelt met 14 anderen.

Het Marokkaanse gevangeniswezen noemt dit leugens en zegt dat Bouhlel en de rest van de gevangenen drie keer per week mogen bellen, maximaal tien minuten per keer. Het gevangeniswezen zegt ook dat de cel waarin Bouhlel zit 12 gevangenen huistvest en niet 15.

Het gevangeniswezen zegt ‘verrast te zijn dat sommige Franse kranten en websites deze drogredenen publiceren en veralgemenen naar de rest van de gevangenisinstellingen en dit promoten bij de publieke opinie. Terwijl ze de erbarmelijke omstandigheden van detentie in Franse gevangenissen en de vernederende behandeling van gevangenen daar over het hoofd zien.’

In de verklaring van het gevangeniswezen staat ook dat ‘de directie van de Oudaya gevangenis op 27 september 2021 een telefoontje kreeg van een Franse consulaire ambtenaar, waarin hij de omgang van de administratie met Bouhlel en met andere gevangenen met de Franse nationaliteit prees, nadat leden van het consulaat hen in de instelling hadden bezocht.’

Het Marokkaanse regime, haar media en organen zijn boos op de Franse media na de Pegasus-zaak waarbij Marokko betrokken was. Mohamed 6 en zijn regime staan onder grote druk nadat ze beschuldigd werden van het bespioneren van Franse politici, waaronder de Franse president Emmanuel Macron. Rabat ontkent de programma te hebben gebruikt en heeft Amnesty en meerdere Franse media aangeklaagd voor laster.

Lees ook:

Riffijnse politieke gevangene gediscrimineerd en gemarteld in de gevangenis!

Europees Hof: mishandeling Ali Aarras is verantwoordelijkheid van Marokko en niet van België

Zefzafi en andere gevangenen gemarteld en in isoleercellen gestopt!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.