Marokkaanse gezondheidszorg staat op instorten

De lokale afdeling van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) in Marrakech spreekt over de instorting van het gezondheidszorgsysteem in de regio, melden Hespress en Achkayen.

De Marrakech afdeling van AMDH reageerde afkeurend op de verwaarlozing van de burgers door het Mohamed VI ziekenhuis en het regionale directoraat van het ministerie van Volksgezondheid. AMDH veroordeelde ook het ontbreken van de juiste en veilige omstandigheden voor het medisch personeel.

In de verklaring van AMDH hekelde de NGO ook ‘het beleid van systematische marginalisering van de gezondheidssector, die richting faillissement wordt geduwd’.

AMDH riep de autoriteiten op om onder meer aandacht te besteden aan en zorg te dragen voor de patiënten, om laboratoriumanalyses te bespoedigen en uit te breiden en om te onthullen dat ziekenhuizen geen apparatuur hebben om een ​​besmetting met het virus snel op te sporen.

De situatie van de gezondheidssector elders is niet beter dan in Marrakech; in de afgelegen gebieden ontbreekt de gezondheidsinfrastructuur in zijn geheel en zijn de burgers aan hun lot overgelaten, met als duidelijk voorbeeld de omstandigheden in de Atlas.

Een vakbond van artsen in Tetouan is gisteren de straat opgegaan tegen ‘de voortdurende marginalisering van de regio Tetouan door het ministerie van Volksgezondheid’. Tientallen artsen verzamelden zich voor het gebouw van het regionaal directoraat van het ministerie van Volksgezondheid in Tetouan om te protesteren. De protestleuzen waren gericht tegen onder meer het beleid van onrechtvaardigheid en marginalisering van de gezondheidssector in Tetouan, meldt Hespress.

‘De marginalisering heeft er toe geleid dat de sector een enorm tekort heeft aan medisch personeel’, zeggen de artsen. Dokter en lid van de vakbond van de artsen Amin El Ouali zegt dat er niet meer gezwegen kan worden over de systematische marginalisatie in het licht van de enorme tekorten in het aantal artsen in de regio. De dokter zegt dat er ziekenposten zijn die geen enkele dokter hebben en dat andere ziekenposten 1 arts bevatten per 30.000 a 50.000 inwoners. Amin El Ouali zegt dat het belangrijkste ziekenhuis in de regio ook een tekort lijdt. Volgens de dokter beschikt de spoedeisende hulp in Saniat Rmal maar over 1 behandelende arts. Dat terwijl het ziekenhuis Saniat Rmal kritieke gevallen ontvangt uit drie provincies: Tetouan (ruim 600.000 inwoners), Chaouen (ruim 500.000 inwoners) en Ouazzane (ruim 300.000 inwoners).

In de naburige provincie Tanger is de situatie niet veel beter. Foto’s, video’s en getuigenissen geven een beeld van de bedroevende gezondheidszorg in een van de grootste steden in het land.

De medische sector in Marokko is rampzalig voor de burger. Volgens de begrotingscijfers bedraagt het budget van het ministerie van Volksgezondheid dit jaar 18.67 miljard dirham (+/- 1.6 miljard euro). Dit bedrag vormt 7.27 procent van de begroting, minder dan de 10 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert, meldt Hespress.

Lees ook:

Slangen en schorpioenen eisen levens door gebrek aan antigif in ‘ziekenhuizen’

Families coronadoden in Tanger klagen over verwaarlozing en dodelijke vaccins (video’s)

Verontrustende getuigenis over de coronasituatie in Tanger

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.