Marokkaanse hulptroepen vluchten naar Ceuta

Foto uit het archief

‘Wanneer degenen die migratie moeten stoppen zelf migreren’, koppen Spaanse kranten vandaag nadat vier Marokkaanse hulptroepen (repressietroepen) Ceuta zwemmend bereikten.

Volgens El Confidencial zijn de vier van plan asiel aan te vragen om naar het Spaanse vasteland te kunnen reizen. De krant zegt dat het de eerste keer is dat de hulptroepen het Allawitische koninkrijk ontvluchten.

”Hoewel ze weinig verdienen, minder dan 500 euro per maand, zijn de hulptroepen staatsambtenaren die elke maand een salaris ontvangen en toch aandringen op migreren. In een land dat wordt geteisterd door werkloosheid, is hun situatie bevoorrecht. De hulptroepen zijn een orgaan zonder weerga in Spanje of in Europa. Samengesteld uit ongeveer 45.000 man, staan ​​ze onder het bevel van de ‘wali’ (gouverneur) en kunnen ze de politie, de gendarmerie, de civiele bescherming, enzovoort helpen. Ze fungeren vooral als een oproerpolitie tegen migranten (en betogers)”, schrijft de Spaanse krant.

De krant zegt dat de migratie van de hulptroepen een teken is van de groeiende armoede in het koninkrijk van een van de rijkste monarchen ter wereld: ”de migratie van Marokkaanse functionarissen naar Ceuta onthult de sociale situatie waarin Marokko zich bevindt na bijna anderhalf jaar pandemie. Dit is ernstiger in de provincies Tétouan en Nador, die de autonome steden Ceuta en Melilla omringen. Naast de economische crisis veroorzaakt door gezondheidsbeperkingen kampen de inwoners ook met de sluiting van de grenzen met Ceuta en Melilla, waar duizenden dagelijks legaal of in het zwart aan het werk gingen”, schrijft El Confidencial.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.