Marokkaanse ID in Frans en Arabisch maar zonder Tamazight

De commissie Binnenlandse Zaken, communes, huisvesting en stadsbeleid heeft gisteren wetsvoorstel nr. 04.20 unaniem goedgekeurd. Het wetsvoorstel gaat over de nieuwe elektronische identiteitskaart dat voor veel ophef heeft gezorgd de afgelopen dagen, omdat het de Amazigh taal excludeert.

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde het controversiële wetsvoorstel goed ondanks tientallen correspondentie, aantekeningen en veroordelingen van verschillende Amazigh organisaties, meldt het regimegezinde Achkayen.

Ondanks dat het Tamazight een officiële taal is volgens de Marokkaanse grondwet, is er in realiteit weinig van te merken. Aan de andere kant is het Frans geen officiële taal volgens de grondwet maar wordt het samen met het Arabisch voorgetrokken en neemt het een prominente plaats in.

Op sociale media werd woedend gereageerd op de zoveelste provocatie van het regime jegens de Imazighen. Een deel van de Amazigh gemeenschap hebben al aangekondigd dat ze de nieuwe ID niet zullen aanvragen zolang het hun taal niet erkend. Op sociale media circuleren ook foto’s van Israëlische identiteitskaarten, die gebruik maken van zowel het Hebreeuws als het Arabisch. Amazigh activisten stellen de kritiek in vraag van pan-Arabisten in Noord-Afrika op Zionisten, terwijl zij racistischer gedrag vertonen tegen de Imazighen.

Lees ook:

Autoriteiten verwijderen bord met Tamazight

Vereniging mag geen Tamazight doceren in Khenifra

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.