Marokkaanse import en export dalen met 17%

De Marokkaanse import is in de eerste zeven maanden van dit jaar gedaald met 17.5% tot 240 miljard dirham. De export daalde in de afgelopen zeven maanden met 17% tot 140 miljard dirham. Het handelstekort van Marokko is daarmee gedaald met 18% tot 100 miljard dirham ($ 11 miljard).

De wereldwijde coronacrisis heeft de kosten van de invoer van energie verlaagd, de handel vertraagd en geleid tot economische krimp die de vraag heeft beïnvloed. Marokko maakte eerder bekend dat het dit jaar een economische krimp van 5% verwacht en een begrotingstekort van 7.5%.

De invoer van energie, waaronder gas en olie, daalde met bijna 1/3 tot 31.6 miljard dirham als gevolg van lagere prijzen. Door droogte is de graanoogst in Marokko dit jaar echter met 42% teruggelopen, wat heeft geleid tot een stijging in de invoer van zachte tarwe (8.6 miljard dirham) en in gerst (1,8 miljard dirham).

De automobielsector staat nog steeds bovenaan de industriële export van Marokko, ondanks een verkoopdaling van 28,7% tot 32,8 miljard dirham, terwijl de export van fosfaten en bijproducten, waaronder meststoffen, met 4,2% daalde tot 28,8 miljard dirham.

Drie belangrijke bronnen van harde valuta voor Marokko blijven slecht presteren:
Inkomsten uit toerisme daalden met 33.2 procent, geldovermakingen van de diaspora daalden met 3,2% tot 36 miljard dirham en directe buitenlandse investeringen daalden met 21,5% tot 9 miljard dirham.

Lees ook:

Staatsschuld Marokko stijgt naar 1.055 miljard dirham

Cementverkoop daalt met 1/5 door slecht presterende vastgoedsector

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.