Marokkaanse journalisten verwerpen normalisatie banden met Israël

Foto uit het archief

Een groep Marokkaanse journalisten heeft in een gezamenlijke verklaring de normalisatie van de banden tussen Rabat en Tel Aviv veroordeeld, met name op het gebied van media.

De verklaring komt twee weken nadat het Israëlische i24news-kanaal aankondigde twee kantoren in het koninkrijk te openen. Dat werd gedaan tijdens een elitair gala-evenement in de Chellah hal in Rabat, in aanwezigheid van meer dan 300 gasten, waaronder kopstukken van het Allawitisch regime.

De journalisten zeggen in de gezamenlijke verklaring dat Israël een vijand is van de vrijheid van meningsuiting en de pers in Palestina. Volgens de verklaring heeft Israël sinds het jaar 2.000 minstens 55 journalisten gedood. ”Om nog maar te zwijgen over de ruim 368 Israëlische schendingen tegen journalisten in 2021 en 100 schendingen sinds het begin van dit jaar”, voegen de journalisten eraan toe.

De verklaring werd ondertekend door onder meer Hajar Raissouni, Ali Anouzla en Boubker Jamai. Evenals de journalisten Omar Radi, Imad Stitou en Soulaiman Raissouni die vast zitten.

De journalisten vrezen dat de versterking van de banden tussen de Allawieten en Tel Aviv de onafhankelijke journalistiek, die al in geding is in Marokko, nog meer het doelwit zal worden van inperking en controle.

Bij Omar Radi is bekend dat hij bespioneerd werd door het Marokkaanse regime met gebruik van de Israëlische spyware Pegasus.

Lees ook: Marokko 135e op de lijst van persvrijheid

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.