Marokkaanse media: Arif Republiek is Spaanse propaganda

Spaanse soldaten poseren met de vlag van Arif Republiek na de val van de hoofdstad Ajdir

De website Le360, gecontroleerd door de adviseur van de koning Mounir El Majidi, ontkent het bestaan van Arif Republiek.

Volgens Le360 is Arif Republiek het resultaat van de vervalsing van de geschiedenis door de Spanjaarden omdat ze grote verliezen leden bij de slag om Anoual. ‘De nederlaag is zo gegraveerd in het geheugen van de Spanjaarden dat sommigen keer op keer hebben geprobeerd de geschiedenis te vervalsen door te proberen het verzet van de Riffijnen separatistisch te maken’, aldus Le360.

De website gaat verder en zegt: ‘Dit is hoe een Spaanse militaire expert deze beschuldigingen hernieuwde door te zeggen dat Abdelkrim El Khattabi niet de belangen van het koninkrijk verdedigde, maar dat hij probeerde zich ervan af te scheiden. Een Marokkaanse bron ontkende de aantijgingen omdat, volgens hem, Abdelkrim El Khattabi de monarchie steunde, aangezien in die tijd imams in moskeeën bleven bidden voor koning Mohamed V.’

De website van het Allawitisch paleis gaat hierbij voorbij aan historische feiten en maakt blunders.

De slag om Anoual vond namelijk plaats in de tijd van de Allawiet Youssef en niet Mohamed V. Hoe kunnen de imams in Arif bidden voor Mohamed V als zelfs de Marokkanen dat niet deden aangezien hij nog geen sultan was? Is een vraag die El Majidi en zijn website moeten beantwoorden.

De Riffijnse president gaf zich over in 1926, daarmee kwam een einde aan Arif Republiek. Mohamed 5 kwam in 1927 pas aan de macht in het Franse protectoraat Marokko.

Wat de website van de adviseur van de Allawitische koning ook negeert is het feit dat de Allawitische sultan met Frankrijk en Spanje vocht tegen Arif Republiek. Na de nederlaag van Arif Republiek reisde de Marokkaanse sultan Youssef af naar Parijs om de overwinning op de Riffijnen te vieren met de Fransen en Spanjaarden.

Naast de brieven van de Allawieten aan Riffijnse stammen waarin ze gevraagd werden Abdelkrim te verraden en zich over te geven aan ‘grandioos Frankrijk’, werden ook tienduizenden Marokkanen gerekruteerd om te vechten tegen het leger van Arif Republiek.

Dit is niet de eerste keer dat Marokkaanse media, gecontroleerd door Mohamed 6 en zijn regime, het bestaan van de Riffijnse republiek ontkennen. De Marokkaanse media publiceren steeds vaker zulke artikelen waarin de Riffijnse geschiedenis en identiteit wordt vervalst en de Marokkaanse misdaden tegen de Riffijnen worden goedgepraat. Dit maakt deel uit van een breed beleid dat de vernietiging van het collectief geheugen van de Riffijnen en hun identiteit nastreeft.

Lees ook:

Allaoui wil de geschiedenis van het Riffijns verzet vervalsen

Marokko gaat door met vervalsing Riffijnse geschiedenis

Medi 1 TV verbiedt Riffijnse journalist over Arif Republiek te praten

Marokko verbiedt de Riffijnse vlag en laat de Israëlische vlag toe

Foto uit 1925. Marokkanen arriveren aan het front om samen met de Fransen en Spanjaarden te vechten tegen Arif Republiek.

Youssef op de foto met zijn Franse en Spaanse bondgenoten bij de viering van de overwinning op Arif Republiek in Parijs.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.