Marokkaanse media: Nederland zoekt toenadering tot Marokko

De regeringsgezinde nieuwssite Hespress berichtte vandaag dat Nederland toenadering zoekt tot Marokko door de minister Mohamed Aujjar uit te nodigen.
De nieuwssite citeert de uitspraak van de woordvoerder van minister Stef Blok dat ”zijn land zich inzet om de samenwerking met Marokko voort te zetten en uit te breiden, toevoegend dat de minister Aujjar van harte welkom is”.

Volgens de populaire nieuwssite die meer dan 14 miljoen volgers heeft op Facebook, begon de diplomatieke ruzie toen Nederland zich ‘bemoeide’ met de Riffijnse volksbeweging. De annulering van het bezoek van Mohamed Aujjar zou volgens Hespress een protest zijn tegen die bemoeienis.

Een regeringsbron dichtbij de minister Mohamed Aujjar vertelde de nieuwssite dat de escalatie van Marokko tegen Nederland gevolgd zal worden met andere stappen, als Nederland niet voldoende uitleg geeft over de reden van haar ‘bemoeienis’.

Ook de Marokkaanse minister en woordvoerder van de regering Mustafa El Khalfi sprak over de kwestie. Volgens Hespress ”koos de Marokkaanse minister voor escalatie, in tegenstelling tot de Nederlandse minister Stef Blok”. Mustafa El Khalfi zei in een persconferentie dat er ”verkeerde dingen zijn gezegd over Marokko die niet aanvaard kunnen worden en wijst erop dat Marokko vasthoudt aan een verduidelijking over het rapport dat gepresenteerd werd in de Tweede Kamer”.

Nederlandse activisten met Riffijnse roots hadden felle kritiek geuit op de uitspraak van de woordvoerder van Stef Blok. De activisten bekritiseerden ook de slappe houding van Stef Blok en Nederland tegenover ‘een dictator die de mensenrechten aan zijn laars lapt en oorzaak is van migratie van duizenden naar Europa’.

In een column van Asis Aynan herinnerde hij Marokko dat het Rabat is die zich bemoeit met de interne zaken in Nederland. Asis noemde een paar voorbeelden van die bemoeienis waaronder de bouw van een moskee in Amsterdam, het sturen van imams naar Nederland en voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib die in een Marokkaanse commissie over Marokkaanse-Nederlanders zat, dat direct onder leiding van de Marokkaanse koning valt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.