Marokkaanse minister: Hakim Ziyech miste strafschop door boze oog

De uitschakeling van Marokko door Benin zorgde voor woede onder een aanzienlijke groep Marokkanen. Achkayen meldde onlangs dat de PJD dat wilde gebruiken voor eigen gewin en de rest van de coalitiepartijen overhaalde om Kamervragen te stellen.

Als antwoord op de vragen die gisteren werden gesteld in het Marokkaanse parlement zei de minister van Jeugd en Sport, Rachid Talbi  Alami, dat de hitte en gebrek aan geluk de oorzaken waren van de uitschakeling van Marokko, aldus de Marokkaanse media waaronder Hespress en Achkayen.

De minister zei het jammer te vinden dat de spelers zoveel kritiek krijgen, met name Ziyech, die volgens Rachid Talbi  Alami, eraan denkt niet meer uit te komen voor Marokko. De Marokkaanse minister zei dat Ziyech 23 keer is gebeld en dat de laatste niet opneemt.

Rachid Talbi Alami veranderde in een voetbalanalist om het parlement uit te leggen waarom Ziyech de strafschop miste: ”Ziyech is een van de beste spelers in de wereld en had een belangrijke rol in het toernooi, maar de hoge temperatuur had invloed op hem en miste de penalty”, de minister vervolgde met: ”Zo is het voorbestemd, dat is eenmaal de Wil van Allah…  Iemand heeft hem helaas geraakt met een boze oog”.

De Marokkaanse minister zei dat het team geen geluk had tegen Benin en dat de scheidsrechter een strafschop voor Marokko niet floot.

Het verlies van het elftal was volgens de minister ook het resultaat van ”een klein groepje dat als stoorzenders fungeerde en invloed had op het moraal van de spelers”. Wie dit groepje is heeft de minister niet gezegd, maar waarschijnlijk bedoelt hij de activisten die zich uiten tegen het misbruik van sport door het regime voor propaganda doeleinden.

Hakim Ziyech reageerde op zijn Instagram op de uitspraken van de Marokkaanse minister met het volgende: ”Volgende keer als je met iets wilt komen dan moet je met de waarheid komen en niet met leugens”. Volgens Hespress is dat een antwoord op het gerucht dat Ziyech niet meer wil uitkomen voor Marokko.

In de aanloop naar de Afrika cup heeft de staatsmedia het volk wijs gemaakt dat Marokko de beker zo goed als binnen heeft. Hiermee werd het volk gemobiliseerd om haar dagelijkse problemen te doen vergeten.

Het verlies tegen Benin kwam daarom hard aan bij het volk dat haar woede afreageerde op de spelers. Met name Ziyech werd hard bekritiseerd, niet alleen door voetballiefhebbers om de gemiste penalty. Maar ook door Marokkaanse fascisten om zijn Riffijnse afkomst. Youssef Zerouali, een van de bekendste oplichters en aanhangers van Mohamed VI, beschuldigde de Riffijnse Nederlander, in een video die viraal ging, dat hij geen vaderlandsliefde kent en dat hij ”niet vecht voor de Marokkaanse vlag”. Volgens de Marokkaanse fascist is Ziyech ”een stinkerd, geen man en lijkt op een vrouw”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.