Marokkaanse premier verwijdert Amazigh vlag van FB-bericht

De Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani heeft gisteren zijn volgers op Facebook een gelukkig Amazigh Nieuwjaar toegewenst. Onder zijn tekst plaatste hij de Amazigh vlag. De politicus heeft de vlag echter kort daarna vervangen met een andere foto.

Saadeddine El Othmani is zelf een Amazigh uit Souss, maar is lid van de ‘Parti de la justice et du dévéloppement’ (PJD) die strijdt tegen de erkenning van de Amazigh taal en cultuur en waarvan de kopstukken vaker racistische uitlatingen doen over de Imazighen.

De premier kreeg honderden reacties van Imazighen die vroegen waarom hij de vlag heeft weggehaald, maar Saadeddine El Othmani negeerde de vragen.

Activisten en media vermoeden dat Saadeddine El Othmani teruggefloten werd door de echte machthebbers in het koninkrijk van Mohamed VI. Anderen, waaronder Hespress,  zeggen dat hij de vlag heeft verwijderd om de haters van het Tamazight in zijn partij niet boos te maken.

Saadeddine El Othmani kreeg ook veel reacties met de vraag waarom Marokko het Amazigh Nieuwjaar weigert te erkennen, ondanks dat het als een officiële feestdag wordt erkend in Melilla, Algerije en delen van Libië.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.