Marokkaanse rechtbank veroordeelt Ahmed Chaibi tot 1 jaar celstraf

De Marokkaanse rechtbank in de stad Al Hoceima heeft gisteren Ahmed Chaibi veroordeeld tot 1 jaar celstraf en 3.000 dirham boete.

Ahmed Chaibi is veroordeeld voor zijn berichten op Facebook, volgens de Marokkaanse rechter is hij schuldig bevonden aan ”het aanzetten tot het plegen van een misdaad” (oproep tot protest), ”het beledigen van juridisch georganiseerde organen” (kritiek op de hoge en onterechte celstraffen tegen Riffijnse politieke gevangenen), ”het beledigen van openbare machtsfunctionarissen voor het uitvoeren van hun taken” (kritiek op het geweld van de duizenden Marokkaanse repressietroepen in het gebied).

Ahmed Chaibi is niet de eerste die berecht wordt voor zijn berichten op Facebook. Vorige maand werd Rochdi Ahabad, de broer van de Riffijnse politieke gevangenen Bilal Ahabad, veroordeeld tot 2 jaar celstraf nadat hij op Facebook opriep om een protest te houden in Imzouren tegen de vonnissen van het hof van beroep in Casablanca tegen onder meer zijn jongere broer.

Chaibi is een inwoner van de stad Ait Bouayach in de provincie Al Hoceima en is de enige kostwinner thuis die zijn vrouw, kinderen, moeder en zus onderhield.

Het is niet de eerste keer dat Ahmed en zijn gezin lastig worden gevallen door het Marokkaanse regime. In december 2017 vielen de Marokkaanse repressietroepen zijn huis binnen en hebben hem en zijn 15-jarige zoon opgepakt. Dit gebeurde tijdens een grootschalige actie waarbij 13 kinderen uit hun huizen in Ait Bouayach werden opgepakt

De Riffijnse volksbeweging zal het stemgedrag van veel Nederlanders met Riffijnse roots bepalen voor de Europese verkiezingen aanstaande donderdag, vooral omdat de arrestaties en de repressie aanhouden. Nederlandse Riffijnen hebben gisteren daarom verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van DENK-kandidate voor de Europese verkiezingen, Nadia El Ouahdani, waarin ze zei dat de aandacht die de Europarlementariërs schonken aan de Riffijnse gevangenen de oorzaak was van de hoge straffen. Zonder met 1 woord te reppen over de verantwoordelijkheid van het Marokkaanse regime!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.