Marokkaanse rechter wil Riffijnen ”opvoeden”

Foto van Marokkaanse repressietroepen in actie in de Riffijnse stad Nador

De Marokkaanse rechter Lahcen Tafli zei gisteren bij het binnenkomen van de rechtszaal dat hij de Riffijnen keihard zal heropvoeden (straffen) en dat zij (de Riffijnen) niet weten wie zij voor zich hebben. Dit heeft de zus van de Riffijnse gedetineerde Abdelali Houdoe vandaag bekend gemaakt, over de eerste zitting van het hoger beroep die gisteren plaats vond in Casablanca.

Het is niet de enige racistische opmerking die de Marokkaanse rechter maakte gisteren. Toen Mahmoud Bouhannouch de vragen van de rechter in het Tamazight antwoordde kreeg hij te horen van Lahcen Tafli dat hij terug moet naar zijn kooi. De rechter zei: “Het is genoeg! Wij verstaan dat niet! Ga terug naar je plek!”. Advocaat Mohamed Aghannaj maakte duidelijk dat de rechter de gedetineerde verbood te spreken in het Tamazight, dat een van de officiële talen van het land is.

Seksuele intimidatie tegen vrouwelijke familieleden
Gisteren waren ook de wekelijkse familiebezoeken aan de prominente Riffijnse activisten in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca. De vrouwelijke familieleden werden voor de zoveelste keer vernederd en seksueel geïntimideerd. De zus van een van de Riffijnse activisten omschrijft de handelingen van de Marokkaanse cipiers tegenover de Riffijnse vrouwen als volgt: De vrouwen moesten zich ontdoen van hun beha’s om daarna betast te worden door de cipiers, ook het geslachtsdeel van de vrouwen werd niet gespaard terwijl de cipiers vernederend en schaamteloos keken naar de familieleden van de Riffijnse gedetineerden.

Deze absurde en racistische praktijken van de Marokkaanse gevangenis is bedoeld om de moeders van de Riffijnse gedetineerden te dwingen thuis te blijven om de activisten in de gevangenis verder te isoleren.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er racistische uitspraken jegens de Riffijnen worden gedaan tijdens het proces van de prominente Riffijnse activisten in Casablanca. De officier van justitie Abdelhakim El Ouardi zei tijdens een zitting in maart dit jaar dat de Riffijnse activisten ‘rebelse genen dragen’. Abdelhakim El Ouardi werd onlangs gepromoveerd tot rechter door de ‘Opperste raad van de rechterlijke macht’ wiens president de koning Mohamed 6 is.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.