Marokkaanse regering tegen Tamazight op geldbiljetten

De commissie voor financiële en economische ontwikkeling van het Marokkaanse parlement heeft een gedeelte van het wetsontwerp nr. 40.17, betreffende de basiswet van Bank Al Maghrib, geannuleerd. Het betreft de gedeelte waarin Bank Al Maghrib verplicht wordt geldbiljetten te produceren die ook het Tamazight bevatten naast het huidige Arabisch en Frans.

De Marokkaanse regering, geleid door de islamistische ”Le Parti de la justice et du dévéloppement” (PJD), en de politieke partij Hizb Istiqlal, wiens militie in de jaren vijftig verschillende Riffijnen liquideerde, stemden tegen het Tamazight op geldbiljetten.

Amazigh activisten en organisaties hebben het besluit van de regering en Istiqlal-partij veroordeeld en zeggen dat dit de zoveelste bevestiging is dat de regering de Imazighen discrimineert! ”zelfs Israël laat het Arabisch, naast het Hebreeuws, toe op haar geldbiljetten!” wordt op Social Media verspreid, door sommige verontwaardigde Imazighen, met een bijhorende foto van Israëlische geldbiljetten.

Extremist en Imazighenhater El Hassan El Kattani was fel tegen het wetsontwerp, nadat bekend werd dat het weggestemd werd schreef El Kattani dat hij tevreden is dat er geen Tamazight komt op de geldbiljetten.

Opvallend is dat Aziz Akhannouch, voorzitter van ‘Rassemblement National des Indépendants’ (RNI), in de media verklaarde dat hij tegen het besluit van zijn partij was om tegen de wet te stemmen.

 

Lees ook:

Marokko en VN bespreken morgen het racisme jegens Imazighen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.