Marokkaanse regime financiert ‘Amazigh’ Nieuwjaarsviering in Nederland

Een culturele vereniging uit Al Hoceima, de stad die de afgelopen tijd zwaar te lijden had onder de Marokkaanse militarisering, is ingevlogen om Amazigh Nieuwjaarsvieringen in Nederland te organiseren.
De feesten worden komend weekend in Amsterdam en Rotterdam gehouden. Dit is breed uitgemeten in Marokkaanse Arabischtalige elektronische platforms.

Nederlandse Riffijnen vragen zich af hoe deze vereniging deze culturele missie financiert. Duidelijk is dat het geld niet uit Nederland afkomstig is. De beschuldigende vinger gaat naar het Marokkaanse regime. Het is geen geheim dat Rabat sinds enige tijd bezig is met een charmeoffensief richting de Lage Landen, om de toenemende kritische sentimenten naar aanleiding de harde repressie van de Hirak-protesten, te smoren. Activisten hadden liever gezien dat het belastinggeld van het arme volk in de gezondheidszorg en onderwijs geïnvesteerd werd, dan het uit te geven aan propaganda voor Rabat in Nederland.

Pikant aan dit verhaal is dat er in Nederland jaarlijks meerdere Amazigh nieuwjaarsvieringen plaatsvinden, ook deze maand weer. Dat deze Marokkaanse vereniging uitgerekend in januari er nog twee evenementen organiseert roept veel verbaasde reacties op.

Riffijnse activisten verdenken Rabat een stok in het wiel van de bestaande Amazigh nieuwjaarsvieringen te willen steken. Het geld uit Rabat zorgt ervoor dat deze vereniging een theatergroep, meerdere muzikanten (zowel uit Marokko) als de Rif en andere activiteiten kan financieren. Enkele jaren geleden maakte de vereniging met de theatergroep een reis door verschillende West-Europese landen. Men vroeg zich toen ook al af hoe de financiering hiervan tot stand wad gekomen. Toen de Marokkaanse ambassadeur in Nederland zijn opwachting maakte bij een van de activiteiten van de vereniging werd duidelijk hoe dit geregeld was.
In 2014 werd een Amazigh festival in de Amsterdamse RAI georganiseerd onder auspiciën van hooggeplaatste en dichtbij de koning staande leiders van de politieke partij PAM. Overigens kende dit initiatief weinig succes door de protestacties van Riffijnse activisten.

Riffijnse activisten in Nederland zijn in toenemende mate bevreesd voor het op volle toeren draaiende propaganda-apparaat van het Marokkaanse regime in de Lage Landen. Men vraagt zich dan ook af waarom het belastinggeld niet beter op lokaal niveau geïnvesteerd kan worden.

Mensen die dichtbij deze Marokkaanse vereniging staan schuiven de kritiek af en accepteren de financiering van het Marokkaanse regime; de vereniging zou daar recht op hebben. Maar dat het geld notabene in Nederland voor nieuwjaarsvieringen ingezet wordt is bizar te noemen. Op vragen waarom de vereniging niet een andere datum uitkiest om feesten te geven, of andere plaatsen kiest wordt niet geantwoord. Ook op andere vragen wordt gezwegen.

Stichting Ontwikkeling Rif (SOR), een vereniging die de families van de politieke gevangenen in Arif helpt, was verrast toen hun naam op de flyer van de evenementen van deze vereniging stond. De voorzitter van SOR, Hassan Buyatui, zegt in dit verband het volgende: ”Stichting ontwikkeling Rif is op geen enkele manier betrokken bij het organiseren van de evenementen die geïnitieerd worden door de stichting Areef voor cultuur en erfgoed uit Al-Houceima. Dat de naam van SOR op de flyer was geplaatst, is niet gegaan zoals het hoort. Toen we dit ontdekt hebben, hebben we de betrokkenen direct verzocht de gemaakte fout de herstellen. Dat is gelukkig ook gebeurt”. “Het staat uiteindelijk iedereen vrij om donatie over te maken ten gunste van de families van de politieke gevangen in de Rif. Het banknummer van SOR is immers bekend bij iedereen.” Voegde Buyatui eraan toe.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.