Marokkaanse repressieapparaat in Al Hoceima verbiedt Youtuber content te maken

Een jonge Riffijn wilde Youtube filmpjes maken waarin hij de inwoners van Al Hoceima vragen stelt en de winnaars beloont met prijzen in de vorm van boeken. Het doel van Walid Ettahami is het stimuleren van de leescultuur in zijn regio.

De jongeman wilde educatief content produceren maar wist niet eens de eerste aflevering af te maken. Wat aangeeft hoe groot de aanwezigheid is van de Marokkaanse repressietroepen en inlichtingendiensten in deze regio die een militaire zone is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1959.

De jongeman wist twee burgers te interviewen en stelde hen de vraag over hun kennis van de Amazigh taal. Beide kandidaten gaven hun toestemming mee te doen.

Voordat hij de laatste kandidaat kon interviewen werd hij echter aangesproken door een Marokkaanse agent die hem eerst vroeg of hij van Chouf TV was. De laatste is een fascistische spreekbuis van het Marokkaanse regime die continu de Riffijnen provoceert en aanvalt onder bescherming van de repressietroepen. Toen de Riffijn antwoordde dat hij niet van Chouf TV was kreeg hij te horen dat hij niet mag filmen en dat hij vergunningen nodig heeft.

Opvallend is dat deze vergunningen niet gehandhaafd worden in de Marokkaanse steden waar dagelijks duizenden Youtubers content maken, .

Het is ook niet de eerste keer dat Marokko Riffijnse contentmakers tegenwerkt. Naast de repressie wil Rabat ook geen podium geven aan mensen die de Riffijnse cultuur, taal, normen en waarden uitdragen. Het laatste maakt deel uit van een veel breder racistisch beleid dat als doel heeft de Riffijnen te Arabiseren en te Marokkaniseren.

Voorbeelden van Marokkaanse Youtubers die content produceren zonder vergunning:Video van de Riffijn Walid Ettahami die wel om vergunning wordt gevraagd:

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.