Marokkaanse staatsimams actief in Nederlandse moskeeën

Marokkaanse 'imam' in Rabat

ArifNews berichtte vorige week over de komst van een delegatie van 29 ‘imams’ uit Marokko naar Nederland. Deze activiteiten worden hervat na een onderbreking van twee jaar als gevolg van het coronavirus.

De Marokkaanse staatstelevisie deed begin deze week verslag van de ramadan missie. Vanuit de Utrechtse moskee Omar Al Farouq komen een uitgezonden imam en de moskeevoorzitter Abdelmajid Khairoun aan het woord. De Marokkaanse imam verklaart: “de jeugd heeft honger naar kennis over zijn eigen geloof, identiteit en roots.”

De staatsimam vervolgt: “We mogen weer deelnemen aan dit nobele initiatief, zoals ook in het verleden. Niet alleen tijdens de ramadan, maar ook op andere religieuze en nationale gelegenheden”. Marokko verpakt deze missies onder het mom van het beschermen van de spirituele veiligheid van ‘Marokkaanse onderdanen in het buitenland’ tegen extremisme en on-Marokkaanse invloeden.

Abdelmajid Khairoun die bekend staat met zijn contacten met het Marokkaanse consulaat is blij met de komst van de staatsimams, uitgezonden door Foundation Hassan II, een organisatie van de Marokkaanse overheid.

De moskeevoorzitter zegt tegen de Marokkaanse zender: “deze religieuze missie bestaande uit geleerden en predikers is heel belangrijk voor het versterken van de band met ons dierbare land Marokko”.

In de Nederlandse politiek klinkt al geruime tijd veel kritiek op dit zendingswerk. Niet alleen zitten veel moslimjongeren op buitenlandse imams niet te wachten vanwege de maatschappelijke afstand tot de Nederlandse samenleving en de taalbarrière.

Ook vreest de Nederlandse overheid dat gezonden imams bijdragen aan ongewenste beïnvloeding en inmenging.

Marokko kent geen scheiding van kerk en staat en heeft geen godsdienstvrijheid. De imams in Marokko zijn ambtenaren van het ministerie van Islamitische Zaken. In ruil voor een schamel salaris dat ze ontvangen, moeten ze zich strikt houden aan de regels van het regime.

Wie zich niet aan de afspraken houdt, wordt op staande voet ontslagen, vergunning afgepakt en mag niet meer preken. Zo werd een imam ontslagen nadat hij kritiek uitte op Saoedi-Arabië, bondgenoot en donateur van Rabat. Aan de andere kant worden de imams opgeroepen de vrijdagpreken te gebruiken om onder meer de Allawitische monarchie te verheerlijken.

Lees ook:

Vrijdagpreek in Nederland met de titel ‘leve mijn koning (Mohamed 6)’

‘Moskee’ Al Kabir in dienst van het Marokkaanse regime

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.