Marokkaanse staatsmedia: Nederland steunt annexatie Westelijke Sahara door Rabat

Het Marokkaanse staatspersbureau Maghreb Arabe Presse en de spreekbuis van de Makhzen, Hespress, schrijven dat Nederland de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko steunt.

De Marokkaanse media citeren uit een gezamenlijke persverklaring van Nasser Bourita en Wopke Hoekstra: ‘het autonomieplan gepresenteerd door Marokko is een serieuze en geloofwaardige bijdrage aan het politieke proces onder leiding van de VN om een ​​oplossing te vinden voor de kwestie van de Sahara’.

Volgens de media, gecontroleerd door de Marokkaanse inlichtingendiensten onder leiding van Abdellatif Hammouchi, komt de nieuwe positie van Den Haag in het kielzog van de Amerikaanse en Spaanse steun voor de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara.

‘Nederland is zojuist duidelijk onderdeel geworden van de internationale dynamiek ter ondersteuning van het Marokkaanse autonomieplan om het kunstmatige geschil rond de ”Marokkaniteit” van de Sahara definitief te beëindigen. Deze ontmoeting tussen Nasser Bourita en het hoofd van de Nederlandse diplomatie vond plaats op woensdag 11 mei 2022 in Marrakech, in het kader van de ministeriële bijeenkomst van de Internationale Anti-ISIS Coalitie’, schrijft de spreekbuis van de Makhzen Le360.

Het nieuws is overgenomen en massaal gedeeld door trollen beheerd door de inlichtingendiensten van Abdellatif Hammouchi. Evenals Marokkaanse fascisten die het bericht aangrepen om ‘Makhzen overwinningen’ te vieren en Algerije aan te vallen.

Nederland heeft de Marokkaanse berichtgeving niet bevestigd noch ontkend. Een bron bevestigde het bericht en zei dat het deel uitmaakt van de actieplan die vorig jaar werd ondertekend door Nederland en Marokko. De actieplan, die Nederland weigert openbaar te maken, waarborgt Nederlandse steun aan het Marokkaanse regime in ruil voor economische belangen voor Nederland.

Lees ook:

Ben Knapen verbloemt mensenrechtensituatie in Marokko omwille economische belangen

PvdA en D66 bekritiseren gebrek aan aandacht voor mensenrechten in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.