Marokkaanse troepen houden protestmars naar Laarja tegen (video)

Gisteren werd het gebied Laarja officieel toegevoegd aan Algerije en de Marokkaanse boeren mogen het niet meer betreden. Inwoners van de stad Figuig hebben gereageerd met een protestmars naar het gebied maar werden tegengehouden door Marokkaanse repressietroepen.

De boeren zeggen dat het regime in Rabat ze wil vergoeden, zij zeggen echter dat ze geen compensatie willen en dat ze toegang willen tot hun land.

Tijdens de protestmars werden leuzen gescandeerd die de staat beschuldigen van het marchanderen van de zaak. Ook de staatsmedia kregen kritiek omdat die ‘de zaak negeren en zich bezig houden met nutteloze figuren als El Mallouli’, aldus de betogers. De boeren scandeerden ook ‘leve de koning’ en riepen Mohamed 6 op om in te grijpen.

De lokale activist Mohamed El Amari zei tegen Achkayen dat Marokko de burgers vraagt te zwijgen vanwege ‘politieke en geopolitieke redenen’. De activist zegt dat het niet de eerste keer is dat Algerije een gebied van de regio Figuig claimt. In 1975, het jaar dat Spanje de Westelijke Sahara verdeelde onder Marokko en Mauritanië, werden de gebieden Zouzfana en Taghla geclaimd door Algerije. ‘De boeren die hun land verloren in die gebieden weken uit naar Laarja die nu ook geclaimd wordt’, voegt de activist toe.

Mohamed El Amari zegt dat Laarja een belangrijke inkomstenbron is voor Figuig en dat het werkgelegenheid creëert voor de lokale bevolking. ‘Nu de boeren hun land zijn kwijt geraakt zal het ook investeerders afschrikken, ze kunnen niet hun geld investeren in een gebied dat straks ook geclaimd kan worden door Algerije’, legt hij uit.

Volgens de Marokkaanse econoom Omar El Kettani heeft Laarja geen enkel economisch belang voor Marokko of Algerije. De econoom zei tegen Achkayen dat ‘de Marokkanen niet moeten reageren op de provocaties van Algerije om een gewapend conflict te voorkomen’. Volgens El Kettani heeft Marokko genoeg land om te exploiteren en moet de zaak Laarja niet groter worden gemaakt dan het is.

Issam laaroussi, gepresenteerd door Achkayen als ‘Politiek analist en expert in internationale betrekkingen’, zei dat Algerije een nieuwe front wil openen en dat Marokko de boerenmars naar Laarja verbood om een gewapend conflict met Algerije te vermijden. Volgens de expert kan Marokko de zaak op een vreedzame manier volgen. Ook hij zegt dat het gebied economisch niet van belang is voor Marokko en dat de boeren gecompenseerd kunnen worden.

Figuig is niet het enige gebied dat last heeft van de grenzen die Frankrijk heeft getekend zonder enige rekening te houden met de lokale bevolking, familiebanden, historie en andere essentiële zaken.

Lees ook: Algerijnse leger dwingt Marokkanen hun grensboerderijen te verlaten, Rabat zwijgt!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.