Marokkaanse universiteiten ver buiten de top 1.000!

Al Akhawayn University in Ifrane

‘Academic Ranking of World Universities’ (ARWU), ook bekend als ‘Shanghai Ranking‘, is een van de belangrijkste jaarlijkse publicaties over de ranking van de universiteiten wereldwijd.

Op de lijst van de beste universiteiten voor dit jaar ontbreekt Marokko weer en is Tunesië is het enige Noord-Afrikaanse land dat vertegenwoordigd is op de lijst. De Tunesische universiteit ”Tunis El Manar University” werd in 2000 opgericht en bevindt zich voor het tweede achtereenvolgende jaar op de ranglijst.

Het Afrikaanse continent werd vertegenwoordigd door 15 universiteiten in de top 1.000 universiteiten in de wereld. 8 universiteiten uit Zuid-Afrika, 5 uit Egypte en 1 uit Nigeria en Tunesië.

Nederland werd vertegenwoordigd door 13 universiteiten, hetzelfde aantal universiteiten als Iran!

In Marokko geldt de ”Al Akhawayn University” in Ifrane als de meest prestigieuze in het land. De universiteit werd grotendeels gefinancierd door een Saoedische donatie. De naam Al Akhawayn, Arabisch voor 2 broeders, verwijst dan ook naar de Saoedische Fahd en de Marokkaanse Hassan II.

De universiteit hanteert hoge tarieven en een strikte selectie van de studenten waardoor het de bijnaam ”universiteit van de rijken” kreeg. In 2010 werd de Al Akhawayn Universiteit als 2.904e gerangschikt door het Spaanse ‘Consejo Superior de Investigaciones Científicas’.

 

Lees ook: 1/3 Marokkanen analfabeet en 70% hoogopgeleiden is werkloos

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.