Marokko 135e op de lijst van persvrijheid

Het Allawitisch Koninkrijk staat dit jaar op de 135e plaats op de ranglijst van persvrijheid opgesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). Volgens RSF oefenen de Marokkaanse autoriteiten druk uit op de media om ervoor te zorgen dat ze doen wat hen wordt opgedragen.

Over de medialandschap in het Allawitisch Koninkrijk zegt RSF het volgende: ”De Marokkaanse media lijken misschien divers, maar dit is een façade. De media weerspiegelen niet de diversiteit van de politieke opinie in Marokko. Onafhankelijke media en journalisten worden lastiggevallen en vervolgd, en het recht op nieuws en informatie wordt verpletterd door een krachtige propaganda- en desinformatiemachine die de politieke agenda van de regering en haar naaste bondgenoten dient. Marokko’s enige overgebleven onafhankelijke publicatie, het dagblad Akhbar Al Yawm, gaf het uiteindelijk op en publiceerde zijn laatste nummer in april 2021. Sociale media en websites zijn de belangrijkste bron van informatie voor de bevolking.”

RSF zegt dat de onderwerpen corruptie, de rol van de islam, de status van de Westelijke Sahara en de status van de monarchie verboden terrein zijn voor Marokkaanse journalisten. ‘Recente toevoegingen aan de lijst zijn onder meer de veiligheidsdiensten, de aanpak van de Covid-19-pandemie en het hardhandig optreden tegen straatprotesten’, voegt de NGO er aan toe.

Volgens het rapport garandeert de grondwet in theorie de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie. In de realiteit is het echter anders. Daarover zegt RSF het volgende: ”Hoewel een nieuwe perswet die in juli 2016 werd aangenomen, gevangenisstraffen voor persmisdrijven afschafte, kan kritische en uitgesproken media-inhoud in de praktijk leiden tot strafrechtelijke vervolging. Journalisten worden gedwongen zichzelf te censureren vanwege het ontbreken van wettelijke waarborgen voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, de lage mate van rechterlijke onafhankelijkheid en de frequentie waarmee zij het doelwit zijn van gerechtelijke procedures.”

Volgens RSF is de Marokkaanse samenleving bereid inhoud van onafhankelijke media te consumeren zonder bereid te zijn deze te verdedigen. ‘De desinformatie die in de Marokkaanse media heerst, wordt geaccentueerd door de promotie van – en honger naar – sensationele journalistiek en beroemdheidsjournalistiek die de privacy niet respecteert en vaak het beeld van vrouwen ondermijnt’, aldus de NGO.

Reporters Without Borders zegt dat journalisten vaak zonder bevel worden gearresteerd en langdurig in voorarrest gehouden. In de afgelopen vijf jaar zijn tegen journalisten gefabriceerde aanklachten – zoals verkrachting, mensenhandel, overspel en illegale abortus – gebruikt. De daaropvolgende processen gingen gepaard met georkestreerde lastercampagnes in regeringsgezinde media.

Lees ook: Monarchie, Westelijke Sahara en Arif zijn taboes voor journalisten in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.