Marokko 137e op “Global Gender Gap Index”

Marokko is dit jaar 1 plaats achteruit gegaan op de “Global Gender Gap Index” die de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in elk land meet. Van de 149 onderzochte landen scoorde Marokko de 137e plek terwijl het land vorig jaar nog 136e stond, aldus de regeringsgezinde Hespress.

Het World Economic Forum (WEF) brengt jaarlijks een rapport uit waarin landen onderling worden vergeleken en inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre progressie wordt geboekt met het reduceren van ongelijkheid tussen beide seksen op vier vlakken: (1) economische participatie en kansen (plek 141); (2) toegang tot onderwijs (plek 117); (3) gezondheidszorg en levensverwachting (plek 135); en (4) politieke invloed (plek 102).

Wereldwijd bekeken is 68% van de mate van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen gedicht. Nederland steeg dit jaar vijf plaatsen naar de 27e positie en bevindt zich met 75% boven dat wereldwijde gemiddelde. IJsland voert al meerdere jaren de ranglijst aan met de relatief kleinste mate van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In dit land is 86% van de ongelijkheidskloof gedicht. In Marokko is de kloof tussen vrouwen en mannen slechts met 2% gedicht, daarmee staat dit land ver onder de gemiddelde wereldwijd.

Het rapport concludeert dat Marokko 153 nodig zal hebben om de genderkloof te overbruggen. Tunesië scoorde het beste van de Tamazgha-landen (Noord Afrika) en stond op de 119ste plek.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.