Marokko alweer negatief over Amnesty na kritisch mensenrechtenrapport

Mustafa Ramid, Marokkaanse minister van mensenrechten.

Het Marokkaanse ministerie van Mensenrechten heeft Amnesty International bekritiseerd vanwege het mensenrechtenrapport dat onlangs werd gepubliceerd.

Volgens het Marokkaanse regime is de mensenrechtenorganisatie niet neutraal en hanteert het een vijandig politiek standpunt tegenover het koninkrijk van Mohamed 6, schrijft Achkayen.

Het regime klaagt ook dat Amnesty International de ‘verworvenheden van het Koninkrijk Marokko op het gebied van mensenrechten negeert’. Wat deze verworvenheden zijn heeft het ministerie niet gezegd. Het is een opvallende uitspraak omdat de mensenrechtenorganisaties al jaren waarschuwen dat de mensenrechtensituatie in Marokko juist achteruit gaat.

En zoals het geval was met de eerdere rapporten van Amnesty en andere mensenrechtenorganisaties, ontkende het regime de kritische inhoud van het rapport. Volgens het ministerie van Mensenrechten is er geen schending van mensenrechten in de Westelijke Sahara en ontkent dat het de coronamaatregelen gebruikt om critici op te sluiten.

Marokko ontkent ook politieke gevangenen te hebben en zegt dat de activisten en journalisten die opgepakt zijn ‘strafbare feiten hebben gepleegd’. Rabat ontkent ook de erbarmelijke situatie waarin een deel van deze politieke gevangenen zich bevindt.

De vijandige houding van het Marokkaanse regime jegens de mensenrechtenorganisaties, met name Amnesty, is niet nieuw. In juli vorig jaar sprak Amnesty over ‘een lastercampagne door de Marokkaanse regering‘.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.