Marokko arresteert Algerijn en Marokkaan na beledigende video

Na het openen van een gerechtelijk onderzoek tegen de Frans-Algerijnse acteurs Hedi Bouchenafa en Brahim Bouhlel, evenals de Frans-Marokkaanse snapchatter Zbarbooking, besloot het openbaar ministerie in Marrakech de laatste twee in voorarrest te plaatsen.

De twee acteurs worden beschuldigd van ‘laster en de publicatie van beelden van minderjarigen zonder toestemming van hun ouders’.
‘Ze zullen na het verstrijken van de wettelijke termijn voor het parket worden gebracht om de gepaste beslissing tegen hen te nemen in overeenstemming met de wet’, schrijft Yabiladi.

De twee Frans-Algerijnse acteurs en de Frans-Marokkaanse snapchatter plaatsten een video waarin ze “humoristisch” Marokkaanse kinderen en vrouwen beledigen. De clip die als beledigend werd beschouwd, bracht de autoriteiten in Marrakech ertoe een onderzoek te openen.
Hedi Bouchenafa verwijderde zijn account op Instagram en Brahim Bouhlel plaatste zondagavond een video om zijn excuses aan te bieden aan het Marokkaanse volk.

De spreekbuis van Rabat Hespress meldt een ander verhaal. Volgens de website worden de twee Algerijnse acteurs vervolgd voor het beledigen van Marokkaanse kinderen en vrouwen. De website repte met geen woord over de Marokkaanse snapchatter.
Hespress zegt dat de twee acteurs de Marokkaanse kinderen die in hun video verschenen uitmaakten voor ‘bastaards van prostituees die seks bedrijven voor 100 dirham (9€)’.

De spanningen tussen de regimes in Algiers en Rabat lopen de laatste tijd hoog op. Het escaleerde met de Marokkaanse militaire actie in Guerguerat in de Westelijke Sahara. Algerije reageerde met het claimen van gebieden in de provincie Figuig de exploitatie begon van een ijzerertsmijn in Tindouf.

De regimes gebruiken hun media om de twee volkeren, die door Franse grenzen zijn verdeeld, tegen elkaar op te zetten. Activisten in beide landen waarschuwen ‘dat de twee regimes hun volk de binnenlandse problemen willen doen vergeten door een externe vijand te creëren. Op deze manier hopen de regimes populariteit en legitimiteit te winnen.’

Het bericht van Hespress waarin de arrestatie van de Marokkaanse snapchatter niet wordt genoemd en waarin de nieuwssite spreekt over ‘de arrestatie van twee Algerijnse acteurs voor de belediging van Marokkaanse kinderen en vrouwen’ is een voorbeeld van hoe het regime in Rabat haar media gebruikt om te spelen op de emoties van het volk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.