Marokko arresteert Australische staatsburger en NGO vreest uitlevering aan Saoedi-Arabië

De Saoedische Australiër Usama Al-Hasani is gearresteerd bij zijn aankomst in Marokko en wordt volgens mensenrechtenorganisaties uitgeleverd aan Saoedi-Arabië wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij activisme tegen het bewind van Riyad.

Mensenrechtengroepen in Australië en het Midden-Oosten hebben bevestigd dat Usama Al-Hasani, die zowel Australisch als Saoedisch staatsburgerschap bezit, drie weken geleden werd gearresteerd bij zijn aankomst in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Volgens de Saoedische rechtengroep ‘Prisoners of Conscience’ kwam hij Marokko binnen met zijn Australische paspoort, dat meldt de Australische publieke omroep Australian Broadcasting Corporation (ABC).

“De Marokkaanse autoriteiten zullen dr. Usama Al-Hasani op 3 maart voor het gerecht dagen, waarna hij hoogstwaarschijnlijk naar Saoedi-Arabië wordt gedeporteerd, waar het echte gevaar schuilt”, aldus Prisoners of Conscience.

De Saoedische rechtengroep beschrijft Usama Al-Hasani als “een prominente figuur, handelaar, korangeleerde en voormalig professor aan de King Abdulaziz Universiteit in Jeddah”.

Yabiladi meldt dat Saoedi-Arabië Usama ervan beschuldigt deelgenomen te hebben aan de organisatie van “openbare oppositie-activiteiten” in Groot-Brittannië tegen de Wahhabisme-heerschappij in Saoedi-Arabië.

ABC meldt dat het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd heeft consulaire bijstand te hebben verleend aan een Australiër die in Marokko werd aangehouden. Het ministerie weigerde de naam van de gedetineerde bekend te maken vanwege de privacy. Het ministerie weigerde ook commentaar te geven op de zorgen van NGO’s dat Saoedi-Arabië om zijn uitlevering vraagt.

‘De arrestatie van Usama Al-Hasani komt op een bijzonder moment voor Saoedi-Arabië, waarin de de facto leider van het conservatieve Golfkoninkrijk, kroonprins Mohammed bin Salman, door de VS publiekelijk wordt beschuldigd van het bevelen van de moord op de Amerikaanse ingezetene en journalist Jamal Khashoggi in 2018’, voegt ABC aan toe.

Lees ook:

Mohamed 6 feliciteert Mohamed Bin Salman met geslaagde operatie

Raad Moskeeën Nederland staat achter Saoedi-Arabië na kritiek over Khashoggi

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.