Marokko arresteert kritische professor Maâti Monjib

De Marokkaanse politie heeft vandaag Maâti Monjib gearresteerd in een restaurant in de hoofdstad Rabat. Hij is daarmee het zoveelste kritische geluid, die hoogstwaarschijnlijk achter de tralies zal eindigen vanwege een gefabriceerd dossier.

De Marokkaanse media, in handen van het regime, melden dat Maâti Monjib is gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij witwaspraktijken en financiële malversatie. Naast het opvoeren van zedenzaken is de valse beschuldiging aan het adres van Monjib een poging van de Makhzen kritische geluiden de mond te snoeren.

Maâti Monjib is overigens al een tijd het doelwit van repressie en intimidatie. Hij is een aantal keren verhoord voor ‘het ontvangen van financiële steun uit Nederland‘. Hij zou de ontvangen subsidie afkomstig van een Nederlandse NGO ‘onrechtmatig’ te hebben besteed luidt de aanlacht. De subsidie was bedoeld voor het ontwikkelen van een training aan burgerjournalisten in 2015. Pro Makhzen mediakanalen, framen Monjib al maandenlang als ondermijner van stabiliteit van Marokko.

In dit opzicht is hij niet de enige criticus die beschuldigd wordt van het ontvangen van Nederlands geld. Omar Radi, die in december 2019 werd gearresteerd, kreeg volgens het Marokkaanse regime ook geld uit Nederland. Hij zou ook informatie aan de Nederlandse ambassade te Rabat hebben doorgespeeld.

Maâti Monjib is de voorzitter van Freedom Now, een organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en onderzoeksjournalistiek in Marokko. Hij is tevens medeoprichter en lid van de Marokkaanse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (MAIJ), een vereniging die zich bezighoudt met het blootleggen van corruptiekwesties in het land, schrijft Front Line Defenders.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.