Marokko arresteert man met beperking en een ex-politieke gevangene in Imzouren

Nabil Amzdigaou

De ex-politieke gevangenen Nabil Amzdigaou, die eind juli vrij kwam door gratie, is vandaag gearresteerd in de stad Imzouren. Marokko verdenkt hem van deelname aan een protestactie gisterenavond in de wijk waar hij woont. De Marokkaanse repressietroepen hebben gisterenavond ook een persoon met verstandelijke beperking geslagen en opgepakt in dezelfde wijk.

Drie dagen geleden werden ookal leuzen van de Riffijnse volksbeweging gescandeerd in de wijk Bargem in Imzouren. De Marokkaanse repressietroepen arriveerden in grote getallen in de wijk. Verschillende kinderen werden aangehouden en kort daarna vrijgelaten nadat ze bang werden gemaakt. Een jongere die de patrouilles van de Marokkaanse repressietroepen in zijn woonwijk filmde werd de dag daarop gearresteerd.

Het Marokkaans verbod geldt niet enkel voor het scanderen van Riffijnse leuzen maar ook voor het dragen van kleding met Riffijnse symbolen. Afgelopen week kreeg een inwoner van de stad Al Hoceima een bezoek van een agent van de Marokkaanse inlichtingendiensten. De Riffijn werd gevraagd een t-shirt niet te dragen om een arrestatie te voorkomen. Op de t-shirt staat de foto van de Riffijnse verzetsleider Abdelkrim El Khattabi en een bekende quote van hem.

Arif News sprak met verschillende activisten in Al Hoceima. Deze provincie is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1959 een militaire zone. De activisten zeggen dat Marokko de burgers terroriseert om ze te monddood te maken en te onderwerpen.